Suur ülevaade: Eesti ekspertide hinnangul on 2016. aasta parimad mobiilid just need (5)

Aivar Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mobiiltelefonid
Mobiiltelefonid Foto: Tairo Lutter / Postimees

Eesti suurimate mobiilmüüjate eksperdid andsid Postimehe palvel oma hinnangu praegu müügil olevatele mobiiltelefonidele ning selle põhjal selgus ühtlasi parimate mobiilide esiviisik.

Täpsemalt palusime Elisa, Tele2, Telia ja Euronicsi ekspertidel hinnata viiepallisüsteemis eelkõige telefonide hinna ja kvaliteedi suhet - ehk siis välja sõeluda telefonide kohta saaks öelda lause «selle raha eest on selles mudelis telefoni kõige rohkem» või siis ka, et «jah, ma olen tõesti valmis selle telefoni eest ka tuhat euro maksma - kui maailmas oleks olemas vaid üks mobiiltelefon, siis see võiks olla just see».

Ja tulemused koos põhjalike kommentaaridega said sellised:

1. Esikoht ja vaieldamatu liider on iPhone 7 Plus, mis kogus 17 punkti.

Uus Iphone 7.
Uus Iphone 7. Foto: Johan-Paul Hion

Telia seadmete ja finatseerimise osakonna erakliendi valdkonnajuht Heiko Sõro: kuigi uus Apple'i lipulaev ei üllata millegi enneolematuga ega erine disainilt eelmisest mudelist, siis esimese nelja kuu põhjal võib iPhone 7 müüki väga edukaks lugeda. Tihti ei peagi olema uuendused suured, et klienti uuema mudeli ostule suunata. iPhone'i puhul on juba välja kujunenud piisavalt suur kasutajaskond, kes teadlikult uue mudeli turuletulekut ootavad. Kui uus mudel pakub senisega võrreldes näiteks 2X rohkem mälumahtu, siis võib juba see olla ajendiks nendele klientidele, kellele vana mudeli mälumaht piiranguid seab. Kuigi iPhone 7 hind on suhteliselt kallis, tuleb kindlasti arvestada, et Apple'i tooted hoiavad ajas oma väärtust ja need saab veel aasta või kahe pärast arvestatava hinnaga näiteks operaatorile tagasi müüa ja selle arvelt uue mudeli odavamalt osta.

Euronicsi telekomi tootejuht Madis Einpalu: igal sügisel toob Apple välja uue iPhone'i, mis on eelkäijast kiirem, viimistletum ja rohkemate omadustega. Oktoobris Eestisse jõudnud iPhone 7 Plusi juures pakkus palju kõneainet puuduv kõrvaklapipesa, kuid sama palju tähelepanu pälvis tema uuenduslik kahe objektiiviga kaamera. Telefon on sujuv, sel on nüüd veelgi rohkem sisemälu ning lisaks uutele värvidele on iPhone ka pritsmekindel. Tegemist on kindla peale minekuga, kui takistuseks pole hind, mis paraku ei kuulu soodsamate hulka.

Elisa tooteturunduse osakonna juhi Mailiis Ploomann: nutitelefon, mis on sobilik kõige uuema võimaliku tark- ning riistvara ihalejatele. Kõik seadmes on tipptasemel.

Tele2 müügi- ja turundusdirektor Kristjan Seema: absoluutselt parim valik neile, kes vajavad telefoni, millega iga päev tööd teha – lugeda ja vastata e-kirjadele, vaadata tööfaile või presentatsioone. Kui oled korra 5,5-tollise ekraaniga telefoni kasutanud, siis naljalt väiksemat ekraani kätte võtta ei soovi. Kuulujutt, et telefon ei mahu taskusse, ei vasta tõele – kinnitan, et telefoni saab kanda nii pintsaku kui teksade taskus. Kasutajamugavusega on nii lihtne harjuda, et hind ei tundugi enam liiga kallis.

2. Ka austusväärne teine koht läks Apple'ile ja selle koha saavutas 8 punktiga väike uustulnuk iPhone SE

iPhone SE/Josh Edelson/AFP/Scanpix
iPhone SE/Josh Edelson/AFP/Scanpix Foto: Josh Edelson/AFP

Madis Einpalu: väga hea telefon neile, kes eelistavad iOSi, kuid ei soovi kaasa minna suurte telefonide trendiga. Mulluselt iPhone'ilt tuttava A9 protsessoriga SE on väle, meeldivalt hea akuga ning see hoiab au sees 2012. aastal esitletud ja iPhone 5-lt tuttavat disaini, mis on oma suuruse tõttu siiani paljude lemmik. Omamoodi üllataja, kuna tegemist on esimese iPhone'iga, mis kannab nime SE. Väga hea valik ka täna, mil esitlusest on möödas üle poole aasta.

Heiko Sõro: selle mudeli edu oli ilmselt üllatuseks ka Apple'ile endale, mis väljendus piiratud saadavuses esimestel kuudel peale lansseeringut. Kuigi üldine trend mobiilimaailmas on see, et telefonide ekraanid lähevad järjest suuremaks, siis iPhone SE oma 4-tollise ekraaniga näitab selgelt, et on väga kindel sihtrühm, kes hindab ka väga kompaktset disaini. iPhone SE edu oli tegelikult osaliselt ennustatav,  sest selle eelkäija iPhone 5s on jätkuvalt kõige populaarsem mudel Telia võrgus ja ka täna ostetakse seda veel hea kvaliteedi ja hinna suhte tõttu.

3. Kolmandale kohale tuli 7 punktiga Samsungi selle aasta lipulaevaks jäänud Galaxy S7/S7 Edge

Samsung Galaxy S7
Samsung Galaxy S7 Foto: tootja

Kristjan Seema: kui oled Androidi fänn ja eelistad suure ekraaniga, hea disaini ja suurepärase kaameraga tipptelefoni. Disaini poolest kõige edevam mudel, mille lauale panemisega eristud seltskonnas stiilselt.

Heiko Sõro: see on sisuliselt ainukene Androidi mudel, mis kallimas hinnaklassis on suutnud sellel aastal Apple'i toodetele konkurentsi pakkuda.  Lisaks suurepärasele disainile ja jõudlusele pakub Samsung oma tippmudelitele ka Galaxy Care kindlustuskaitset juhuks, kui telefon peaks õnnetusjuhtumi tagajärjel viga saama. Kallimas hinnaklassis on see kindlasti argument, sest potentsiaalne kahju seadme purunemisel on suur.

Madis Einpalu: konkurentidega võrreldes tõi Samsung oma tänavuse lipulaeva võrdlemisi vara turule – juba veebruaris. See aga tähendab, et seadme hind on omajagu langenud ning telefoni hinna ja omaduste suhe on heas kooskõlas. Kuna telefonil on ülimalt terav ekraan, siis saab seda kasutada (koos Gear VR peakomplektiga) isegi mobiilse virtuaalreaalsuse kogemiseks. Seega võime Galaxy S7-t pidada ka aasta lõpus heaks valikuks neile, kes soovivad omale lipulaeva, mil on tõeliselt hea kaamera, innovatiivne disain ja ohtralt lisafunktsioone.

4. Neljandat kohta jäid 6 punktiga jagama Hiina tootja Huawei telefon P9 Lite ja Jaapani-Rootsi ühistöö Sony Xperia XZ.

Sony Xperia XZ
Sony Xperia XZ Foto: STEFANIE LOOS/REUTERS

Heiko Sõro: Huawei P9 on osutunud aastalõpu müügis tõeliseks komeediks. 200 euro eest pakub see mudel väga head kombinatsiooni kvaliteetsest disainist ja koostematerjalist ning korralikust jõudlusest ja funktsionaalsusest. See mudel on näiteks omas hinnaklassis üks väheseid, millel on sõrmejäljelugeja.

Kristjan Seema: Huawei P9 Lite – vaid 200 euro eest on saab kõik, mida tegelikult vajad – hea disaini, suure aku, võimaluse kasutada kahte SIM-kaarti ja hea kaamera. Selle raha eest on funktsionaalsust enam kui küll.

Kuna Sony on üks suurimaid kaamerasensori valmistajaid, on Sony telefonikaameratelt loomulik oodata väga hea kvaliteediga ülesvõtteid. Kui vajad hobifotograafi või -videograafina telefoni, millega teha üliteravaid fotosid ja UHD-videosid, siis oleks see minu kindel valik.

5. Võrdselt neli punkti said samuti Huawei toodetav Honor 8 ja mobiil nimega CAT S60.

Honor 8
Honor 8 Foto: tootja

Mailiis Ploomann: Honor 8 on nutitelefon, mis on väga hea ekraani ning võimeka kaamera ja protsessoriga tõsine «tööloom». See on usaldusväärsete ning klientide poolt väga hinnatud tippklassitelefon, mis meeldib mulle eriti seepärast, et on saadaval oma võimekuse kohta vägagi soodsa hinnaga.

Kristjan Seema: kui peaksin minema pikale matkale või telkima, siis vahetaksin oma telefoni silma pilgutamata CAT S60 vastu, mis on telefon nagu traktor. Väidetavalt maailma kõige tugevam ning vee- ja tolmukindlam telefon on number üks valik tõsisele töömehele ja matkajale. Esimese teona pärast telefoni soetamist käiksin läbi oma kodu ja hindaksin telefoni termokaameraga selle soojapidavust ja suurimaid soojakadusid.

Madis Einpalu: võib öelda, et Huawei P9 jälgedes käiv Honor 8 jäi pisut tänavuste hitt-telefonide varju, kuid kindlasti pole sel telefonil midagi varjata. P9-lt tuttav kahe objektiiviga kaamerasüsteem, väga hea 5,2-tolline ekraan ning õnnestunud disain loovad Honor 8-st ühe meeldejäävama telefoni sel aastal. On siiralt hea meel tõdeda, et 700 ja enam eurot maksvate telefonide kõrval tõi Huawei taas au sisse korraliku keskklassi nutitelefoni, mis ei ole pelgalt lahjendatud versioon lipulaevast.

Kui nutitelefonidele heidetakse sageli ette innovatsiooni puudumist, siis CAT S60 puhul ei pea see väide kohe kuidagi paika. Ainulaadne termokaamera võimaldab näha ümbritsevate objektide temperatuuri – seega saab selle telefoniga avastada näiteks külmasildasid oma majapidamises. Huvitavaks teeb seadme seegi, et omapärane kaameramoodul on pärit FLIRist. Teatavasti asub sel USA firmal üks tehas ka Tallinnas. Kõige tipuks on S60 nii põrutuskindel kui ka veekindel. Hea valik spetsiifiliste nõudmistega kasutajale.

6. Lisaks said veel punkte Samsung Galaxy A3 ja Galaxy A5 selle aasta mudelid ning mudel Galaxy J3, lisaks Coolpadi Modena2.

Galaxy A5 Galaxy A5./   Aivar Pau
Galaxy A5 Galaxy A5./   Aivar Pau Foto: Erakogu

Mailiis Ploomann: Samsungi Galaxy J3 ja Coolpad Modena 2 on väga head telefonid nutimaailma sisenejale. Piisavalt hea kaameraga ning suure 5-tollise ekraaniga. Hind on esimesele nutitelefonile sobiv, ulatudes 150 euro hinnaklassi.

Heiko Sõro: Samsungi A-seeria mudelid on oma koostekvaliteedilt ja disainilt samaväärsed Samsungi tippmudelitele. Vähem vilunud silm ei pruugi selles osas isegi vahet teha. Kuigi A-seeria jõudlus ja võimekus jääb mõnevõrra S-seeria uuematele mudelitele alla, pakuvad need mudeli hinnaklassis 200-400 eurot suurepärast kasutuskogemust. A-seeria mudelitele laieneb piiratud kujul ka Samsung Galaxy Care kindlustusprogramm, mida teistel tootjatel pakkuda pole.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles