Siseministeerium plaanib luua idufirmade tuvastamise komisjoni (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siseminister Andres Anvelt
Siseminister Andres Anvelt Foto: Eero Vabamägi

Siseministeerium on saatnud kooskõlastusringile ministri määruse eelnõu, millega esmakordselt defineeritakse iduettevõtte mõiste ja luuakse vastav ekspertkomisjon, mis hakkab hindama, kas firma on idufirma.

Iduettevõtte määratlusele vastamiseks peab loodava või tegutseva äriühingu mudel olema määruse kohaselt edaspidi suure globaalse kasvupotentsiaaliga, innovaatiline ja korratav ning äriühing peab aitama oluliselt kaasa Eesti ettevõtluskeskkonna arengule.

Määrusega kehtestatakse ka iduettevõtte määratlusele vastavuse hindamise tingimused ja kord. Iduettevõtte määratlusele vastavuse hindamiseks peab välismaalane, tööandja või tööandja volitatud isik edaspidi iduettevõtte eksperdikomisjonile taotluse esitama.

Ilma ekspertkomisjoni hinnanguta on määruse kohaselt edaspidi võimalik iduettevõtlusega tegeleval välismaalasel viisa alusel osaleda vaid Build IT OÜ kiirendiprogrammis Buildit Accelerator ja Wise Guys Investment OÜ kiirendiprogrammis Wiseguys Business Tech.

Siseministeeriumi teatel hakkavad moodustatavasse idufirmade tuvastamise komisjoni kuuluma iduettevõtete esindusorganisatsioonid.

«Ekspertkomisjoni kuuluvad üksnes iduettevõtete esindusorganisatsioonid. Seeläbi tagatakse, et hinnangu selle kohta, kas on tegemist on iduettevõttega, annavad selleks kõige pädevamad inimesed,» ütles siseministeeriumi kodakondsus- ja rändepoliitika osakonna nõunik Killu Vantsi BNS-ile.

Komisjoni liikmeteks saavad seitse esindusorganisatsiooni: Startup Estonia, Startup Leaders Club, EstBAN, Garage48, BuildIT, Technopol Startup Inkubaator ning Startup Wise Guys. Komisjon teeb oma tööd digitaalses keskkonnas, mille komisjon ise on välja töötanud.

«Iduettevõtete kord töötati välja koostöös Startup Estonia ning Eesti iduettevõtteid esindavate organisatsioonidega, võttes arvesse ka teiste riikide parimaid praktikaid. Selleks, et soodustatud tingimustel Eesti viisat või elamisluba taotleda, peab äriühing eelnevalt saama eksperdikomisjonilt kinnituse selle kohta, et tõepoolest on tegemist iduettevõttega välismaalaste seaduse tähenduses,» märkis Vantsi.

Vantsi sõnul pole ekspertkomisjoni hinnangu andmine mõistlik aga nende iduettevõtete puhul, kes tulevad Eestisse ministeeriumi hinnangul usaldusväärsete idufirmade kiirendiprogrammide raames. Neid kiirendiprogramme on kaks: Build IT OÜ kiirendiprogramm Buildit Accelerator ja Wise Guys Investment OÜ kiirendiprogramm Wiseguys Business Tech.

Vantsi sõnul on muudatuste eesmärk tuua Eestisse rohkem idufirmasid ja kvalifitseeritud välistööjõudu.

«Kehtivas välismaalaste seaduses ei ole iduettevõtetele erisusi ette nähtud ning tulenevalt iduettevõtete eripärast on alustaval iduettevõttel keeruline täita seaduses ette nähtud tingimusi– näiteks peab äriühingul olema 65 000 eurot kapitali, mis on investeeritud äritegevusse Eestis, ning välisspetsialistide värbamisel tuleb maksta töötasu vähemalt välismaalaste seaduses sätestatud palgakriteeriumi ulatuses,» sõnas Vantsi.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles