Suri Eesti majanduse grand old man Ülo Pärnits (1)

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülo Pärnits.
Ülo Pärnits. Foto: Erakogu.

Täna suri raske haiguse tagajärjel tuntud Eesti ettevõtja ja ühiskonnategelane, Eesti majanduse grand old man Ülo Pärnits (sünd 1936).

Suvel 80. aasta juubelisünnipäeva tähistanud majandusdoktor Pärnits oli Mainor Grupi nõukogu esimees ja suuromanik. Ülo Pärnits töötas Mainoris aastast 1972, teda teatakse kui Eesti esimese holding-firma loojat ja juhti alates 1979. aastast kuni tänaseni.

2006. aastal Valgetähe IV klassi teenetemärgi pälvinud Pärnits rääkis kuni surmani aktiivselt kaasa Eesti elu edendamises ja tema autoriteet ei piirdunud vaid majandus- ja juhtimisküsimustega. Ülo Pärnitsa näol oli tegemist Eesti vabariigi majandusseadusandluse ühe looja, ettevõtluse arendaja ja kohaliku majandusmaastiku väljapaistva kujundajaga. Taasiseseisvumise järel oli Pärnits üks Koonderakonna asutajatest ja selle majandusnõukoja esimees. Möödunud sajandi 80ndatel ja 90ndatel Eesti tippjuhtide taimelavaks olnud Mainori traditsioone jätkas Pärnits arendades ja viimastel aastatel ka rektorina juhtides Eesti suurimat ettevõtluskõrgkooli Mainor. 2010. aastal sai Ülo Pärnitsast Ernst & Youngi poolt asutatud Ettevõtja Elutööpreemia esimene laureaat.

Läbi aegade on Mainori grupi tegevusteks olnud koolitamine, konsulteerimine ja arendustegevused. Mainori põhitegevuseks täna on Ülemiste City Targa Äri Linna arendamine, gruppi kuuluvate ettevõtete tegevuse strateegiline juhtimine, Eesti Ettevõtluskõrgkool Mainori juhtimine, tuuleenergeetika arendamine ning kinnisvara haldamine oma kinnistutel. Mainori tütar- ja sidusettevõtted tegutsevad lisaks ka puidu, metalli ja energeetika alal ning annavad tänaseks tööd kokku ligikaudu 300 inimesele. 

Viimasel kümnendil oli Ülo Pärnitsa tegevuse nähtavaimaks osaks Tallinnas Baltimaade suurima ärilinnaku Ülemiste City arendamine. Mõni kuu tagasi avati tema osalusel Ülemistel Eesti suurima kontorihoone – Öpiku maja – esimene etapp. Linnakus tegutsevate ettevõtete aastakäive on täna kokku juba 1 miljard eurot ning iga päev töötab seal 8000. Nagu alati – unistas, mõtles ja tegutses Pärnits suurelt ning linnaku arenguplaanidest on tänaseks ellu viidud tegelikult vaid 15 protsenti. Ülemiste City jaoks on see kõik alles algus.

Ajalukku läks Ülo Pärnits ka ajalehe Äripäev ühe asutajana. Koos Rootsi meediakontserniga Bonnier 1989. aastal asutatud Äripäevas müüs Pärnits oma osaluse 1997. aastal. Müügist saadud miljonid võimaldasid Mainoril tasuda Dvigateli erastamise eest ning panna alus Baltimaade suurima ärilinnaku Ülemiste City rajamisele.

«Rantjee elu minule ei sobi, kuigi oleksin võinud nii elada juba 15–20 aastat tagasi,» selgitas Pärnits intervjuus Äripäevale mõni aasta tagasi, miks ikka veel aktiivselt ettevõtluses tegutseb. Ülo Pärnits pidas seda pigem elulaadi küsimuseks – talle ei pakkunud huvi suured Hispaania villad ja kallid kaatrid. Selle asemel eelistas ta sõita, nagu ta ise ütles «korraliku töötava autoga, millel vanust 12  aastat, kuna see on hea auto.» Suure osa oma elust tippjuhi ja teiste eestvedajana elanud Ülo Pärnitsa olemuse võtab hästi kokku tsitaat sellest samast intervjuust: «Eestlastel ei ole kuningaid olnud. Valitsejad on olnud võõrad ja eestlane ei hinda seetõttu ülemust lihtsalt selle pärast, et ta on ülemus. Autoriteet sõltub sellest, kas sa oled tubli. Kui oled, siis peetakse sinust lugu, kui oled loru, siis mitte, olgu sa direktor või kes tahes,» selgitas ta.

Ülo Pärnitsat jäävad leinama poeg ja tütar peredega. Ärasaatmine toimub 27. detsembril kell 14.00 Tallinnas Ülemiste City restoranis Dvigatel aadressil Lõõtsa 6. Alates 22. detsembrist asub Ülemiste Citys Öpiku maja (Valukoja tn 8) fuajees raamat järelhüüeteks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles