Sünteetiliste teemantide müük kasvab

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seitsme karaadine roheline sünteetiline teemant Chicagos tegutsevas Professional Gem Sciences Laboratory keskuses, mis kontrollib tehisteemanteid.
Seitsme karaadine roheline sünteetiline teemant Chicagos tegutsevas Professional Gem Sciences Laboratory keskuses, mis kontrollib tehisteemanteid. Foto: John J. Kim / Chicago Tribune / TNS Scanpix

Viimase viie aasta jooksul on sünteetilised ehk inimkätega valmistatud teemandid muutunud looduslikest vääriskividest peaaegu eristamatuks ning nende müük kasvab, mis võib mõne eksperdi arvates solkida turu täielikult, eriti väikeste teemantide turu.

Ehkki praegu moodustavad sünteetilised teemandid vääriskivide kaubandusest üsna väikese osa, usuvad investeerimispanga Morgan Stanley analüütikud, et viie aasta jooksul võib nende osakaal kasvada kümnendikuni toorteemantide müügimahust.

Sünteetilised teemandid ei ole võltsingud ega imitatsioonid, ei Swarovski kristallid ega kuubilised tsirkooniad (CZ), mida meil nimetatakse tihti ekslikult tsirkoonideks. Sünteetiliste teemantide koostis ja omadused ei erine absoluutselt mitte millegi poolest looduslikest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles