Ukraina kahekordistas miinimumpalga 116 eurole

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina lipp.
Ukraina lipp. Foto: SCANPIX

Ukraina parlament kiitis kolmapäeval heaks kasinusmeetmeterohke 2017. aasta riigieelarve, milles kahekordistati miinimumpalk, kuid hoiti eelarvepuudujääk Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) seatud piirides.

Parlamendisaadikud arutasid eelnõud kolmapäeva varahommikuni. Eelnõu kiideti heaks, kuid saadikud suhtusid kriitiliselt mõnedesse eelarvest välja jäetud sotsiaaltagatistesse.

IMF nõuab, et Ukraina hoiaks oma eelarvepuudujääki alla 3 protsendi sisemajanduse koguproduktist (SKP) ning vähendaks Nõukogude ajast pärit subsiidiume, mis koormavad riigi eelarvet.

Nõuded on osa 17,5 miljardi dollari (16,8 miljardi euro) suurusest päästepaketist, mille IMF kiitis heaks 2015. aastal. Ukraina ootab järgmist 1,3 miljardi dollari (1,25 miljardi euro) suurust väljamakset ning heaks kiidetud eelarve oli selle eeltingimus.

Peaminister Volodõmõr Groisman ütles seadusandjatele, et võtmesektorid nagu kaitsetööstus ja põllumajandus saavad valitsuselt täit toetust. Ukraina kulutab sõjaväele 5 protsenti SKP-st, sest riigi idaosas vältab 31 kuud kestnud venemeelsete ülestõus, mis on nõudnud üle 10 000 inimelu.

Eelarves on üheks vastuolulisemaks otsuseks miinimumpalga kahekordistamine 1600 grivnalt (58 eurolt) 3200 grivnale (116 eurole). IMF-i ökonomistid pelgavad, et samm pöörab inflatsiooni taas tõusuteele. Eelmisel aasta lõikes oli inflatsioon 45 protsenti, kuid nüüdseks on see aeglustunud.

Kiiev näeb ette 3-protsendise eelarvepuudujäägi. Riik kulutab 2017. aastal kokku 30 miljardit dollarit (29 miljardit eurot).

Analüütik Mõkola Davõdjuk tõi esile, et riik ei näinud sisuliselt mitte mingit raha ette suurtele taristuprojektidele, millega taheti vähendada töötust ja kiirendada majanduskasvu. Valitsuse viimase hinnangu alusel oodatakse, et Ukraina majandus kasvab umbes ühe protsendi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles