Õlletootjad: aktsiisitõus viib pool Eesti-sisesest õllemüügist Lätti

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õlu
Õlu Foto: SCANPIX

Plaanitav aktsiisitõus viib õlletootjate hinnangul ligi poole Eesti-sisesest õllemüügist lõunanaabrite juurde ning sunnib A. Le Coqi ja Saku emaettevõtteid Olvit ja Carlsbergi ümber suunama ka Eestisse tehtavad investeeringud, kirjutab Äripäev.

«Võin kindlusega ennustada, et õlle jaehinna prognoositava 46protsendilise tõusu korral, mis tõstab pooleliitrise õllepudeli maksumuse 1 eurolt 1,46 euroni, muutub tulenevalt aktsiisivahest Eestis müüdava õlle hind Läti omast kaks korda kallimaks,» tõdes Saku finantsdirektor Jaanus Kõusaar.

«See tähendab, et 2,2kordse aktsiisitõusu tulemusena väheneb kodumaine müük järsult,» lisas ta.

Kõusaare andmetel on Eesti õlleturu suurus praegu 90 miljonit liitrit ja long drink'ide ning siidrite turu maht 16 miljonit liitrit aastas.

«Tuginedes heaoluriikide Taani ja Saksamaa vahelise piirikaubanduse kogemusele, suundub seoses aktsiisitõusuga Lätti eeldatavalt kuni 50 protsenti sellest turust ehk 53 miljonit liitrit,» märkis ta.

Loe pikemalt Äripäevast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles