Tootsi tuulepargi küsimus jõuab Euroopa Komisjoni lauale

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tairo Lutter

Eesti ettevõtetest koosnev Tuuletehnoloogia Liit esitas Euroopa Komisjonile kaebuse, mille sisuks on, et Vabariigi Valitsus on Tootsi tuulepargi maade eraldamise otsusega Eesti Energia AS-ile andnud lubamatult riigiabi. 

Liit leiab kaebuses Euroopa Komisjonile, et Tootsi tuulepargi maid ei eraldatud Eesti Energiale turutingimustel. Õiglane turuhind selgunuks enampakkumise teel. Eraettevõtted on maksnud sarnaste parkide arendamise eest enampakkumise korras kordi rohkem, mis seab nad ebavõrdsesse konkurentsiolukorda riigiettevõttega ja toob kaasa turu monopoliseerimise.

Riik otsustas eraldada Tootsi tuulepargi maad Eesti Energiale mitterahalise sissemaksena aktsiakapitali väärtusega 4,1 miljonit. Eraldatud maale saab ehitata 38 tuulikut. Arvestades Ida-Virumaal asuva Aidu tuulepargi praktikat, kus tehti enampakkumine ja anti võimalus ka eraettevõtetel tuulikuid ehitada, peaks liidu hinnangul olema tuulikukoha maksumus 493 218 eurot, mis tähendab eraldise maksumust Tootsi tuulepargi näol kokku 18,7 miljonit eurot.

See tähendab omakorda, et Eesti Energia sai tuulikukoha maa ilma konkurentsita 4,5 korda turuhinnast odavamalt. Kui arvutus teha 1 hektari põhiselt, on summa veel märkimisväärselt suurem, ulatudes üle 48 miljoni euro.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles