Veidrad lood kinnisvaraturul: hinnad vuravad, kuid buumi ei ole (1)

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korter Tallinnas
Korter Tallinnas Foto: Sander Ilvest

Ühest küljest on korterite ruutmeetri hind tõusnud kümnendi kõrgeimale tasemele, teisalt aga kinnitavad nii pangad kui kinnisvarafirmad, et buumist on asi kaugel. 

«Buumi eelduseks on suur tehingute arv , seda vaadates ei saa kindlasti buumist rääkida. Buum tähendaks seda, et toimub meeleheitlik hindade üles kruvimine ja seda täna ei ole,» kommenteeris Pindi Kinnisvara müügipartner  Peep Sooman.

Arco Vara kinnisvaraturu ülevaatest selgub, et selle aasta novembris tehti Eestis korteritega 1806 tehingut, mida on oktoobriga võrreldes 0,2 protsenti vähem ning aastatagusega võredes 1,3 protsenti rohkem. Korterite mediaanhind oli eelmisel kuul 1 184  eurot ruutmeetri kohta, mis on sarnane 2006. aasta novembrile. Tehinguid oli toona aga 57 protsendi jagu rohkem. 

Kasvanud on ka palgad

Kas praegune hinnatase on adekvaatne või mitte, on SEB majandusanalüütiku Mihkel Nestori sõnul üsnagi subjektiivne hinnang ja oleneb võrdlusbaasist või ajavahemikust, mida praeguse olukorraga kõrvutada. Korterite keskmine ruutmeetrihind on tõusnud viimase viie aasta jooksul 55 protsenti, keskmine palk aga 37 protsenti.

«Võrreldes tänast seisu aga buumiaegse tipuga aastal 2007, siis maksab elamispind nüüd 12 protsenti vähem kui toona. Asetades sama võrdluse sissetulekute konteksti, siis maksis keskmine ruutmeeter toona umbes 1,7 keskmist brutokuupalka, täna on palganumber aga suurem kui keskmine ruutmeetrihind,» tõi Nestor paralleeli. «Kinnisvara hinnakasv on käinud käsikäes elanike üldise ostujõu tõusuga, seejuures kipub esimene teisele viimasel ajal hoopis alla jääma.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles