Riigifirmade nõukogude nimetamiskomiteed hakkab juhtima Erkki Raasuke

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinn. 30.11.2016. Eesti Teaduste Akadeemia saalis toius seminar "Kuidas anname majandusele uue hoo?". Pildil Erkki Raasuke. FOTO: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES
Tallinn. 30.11.2016. Eesti Teaduste Akadeemia saalis toius seminar "Kuidas anname majandusele uue hoo?". Pildil Erkki Raasuke. FOTO: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES/

Valitsus plaanib riigi osalusega äriühingute nõukogude liikmetega tegelema hakkavasse nimetamiskomiteesse määrata erasektorist kolm liiget: Gunnar Oki, Mait Paltsi ja esimehena Erkki Raasukese.

Raasuke kinnitas BNSile, et on nimetamiskomitee töös osalemisest huvitatud, kuid komitee koosseis on tema sõnul komplekteerimisel ja hetkel pole veel selge, et mismoodi see mehitatud saab olema.

«See protsess ei ole niimoodi, et keegi tuleb ja põhimõtteliselt kandikul pakub – selline asi on praegu töös ja kui see formeerub, hakkab selgemaks saama, kes need inimesed on, kes seal osalevad, mismoodi see asi käib, siis tekib alles hetk, kus saab anda hinnangut, et kas ja missugusel kujul minu roll seal sees võiks olla,» rääkis Raasuke.

«Ma ei tahaks siin jätta praegu muljet, et mulle on siin pakkumine tehtud. Ei ole. Me oleme rahandusministriga osaliselt koos seda sama teemat vedanud ja osaliselt koos ka vaatame, kuidas me saame seda teemat veel edasi viia,» lisas ta.

Raasuke sõnas, et on riigi äriühingute teemaga olnud seotud juba rohkem kui neli aastat ja isegi kui nendel äriühingutel ei ole selle aja jooksul võib-olla kõige paremini läinud, on eriti just juhtimisküsimustes olnud viimasel ajal palju positiivset arengut. «Nii palju kui ma oma põhitöö kõrvalt saan ka edaspidi sinna panustada, ma hea meelega seda teen,» märkis Raasuke.

«Ma ei julge ka täna öelda, et kui pikaks või kauaks ma sinna nimetamiskomiteesse jääks, aga ma arvan, et ma saaksin anda oma panuse, et see asi kiiremini ja paremini tööle läheks, nii et see aeg tuleb lihtsalt leida,» ütles ta.

Kuna jaanuaris asub Raasuke ka loodava DNB ja Nordea ühendpanga juhi kohale, möönis ta, et ees on ootamas kiired ajad ja iga minut on lisakohustuste võtmisel arvel, teisalt pole nimetamiskomitee liikmetel kanda operatiivrolli. «Väga suure osa eeltööst teeb rahandusministeerium ühelt poolt ja teiselt poolt ka majandus- ja kommunikatsiooniministeerium. See on ikkagi mingisuguse perioodilisusega kohtuv nõuandev ja kaaluv organ, see ei saa olla väga koormav. Kui see oleks, siis ma paraku ei saaks selles osaleda.»

Avaliku sektori esindajateks on valitsuse kava järgi nimetamiskomitees püsivalt rahandusministeeriumi kantsler tulenevalt vastutusvaldkonnast ning roteeruvana konkreetse äriühingu osalust valitseva ministeeriumi kantsler või majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) kantsler, kui arutelu all on komisjoni töökorralduslikud küsimused või rahandusministeeriumi valitsetava äriühingu nõukogu.

Komisjoni koosseisu puhul on lähtutud põhimõttest, et riigi osalusega äriühinguid tuleb juhtida analoogsetel põhimõtetel erakapitalile kuuluvate äriühingutega, et saavutada ühingute parim juhtimine ja seeläbi nende väärtuse ja riigi dividenditulu kasv. Seetõttu on viieliikmelise komisjoni kolm liiget erasektori esindajad: tööandjate keskliidu ettepanekul Gunnar Okk, Kaubandus- ja Tööstuskoja ettepanekul Mait Palts ning rahandusministri ettepanekul Erkki Raasuke.

Nimetamiskomitee hakkab tegema äriühingute üldkoosolekutele ettepanekuid nõukogu liikmete valimiseks ja tagasikutsumiseks, nõukogu suuruse ja liikmete arvu ning neile makstava tasu kohta ja nõukogu töökorralduse parandamiseks.

Nõukogu liikmete nimetamise komisjoni moodustamine tugineb eelkõige ettepanekutele, mille tegi riigi osaluspoliitika valge raamatu koostamiseks kokku kutsutud ekspertrühm. Kokkuvõtlikult leidis ekspertrühm, et kõige olulisemaks kitsaskohaks riigi osalusega äriühingute tegevuses on piisava juhtimiskogemuse puudumine äriühingute nõukogude tasemel. Sellest tulenevalt soovitas ekspertrühm luua sõltumatu nõukogu liikmete nimetamiskomitee, mis peab tagama kompetentsete inimeste nimetamise riigi osalusega äriühingute nõukogudesse.

Nimetamiskomitee hakkab tegema 31 riigi osalusega äriühingu nõukogude liikmetega. Riigi osalusega äriühingute nõukogudes on kokku ligikaudu 150 nõukogu liiget.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles