Iirimaa vaidlustab hiigelmaksunõude Apple’le

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajakirjaniku nutitelefoni objektiivis Iiri ministrite Michael Noonani (paremal) ja Paschal Donohoe pressikonverents septembri alguses, mil Iirimaa valitsus teatas, et kaebab edasi Euroopa Komisjoni otsuse trahvida Apple’it.
Ajakirjaniku nutitelefoni objektiivis Iiri ministrite Michael Noonani (paremal) ja Paschal Donohoe pressikonverents septembri alguses, mil Iirimaa valitsus teatas, et kaebab edasi Euroopa Komisjoni otsuse trahvida Apple’it. Foto: Paul Faith/AFP/Scanpix

Iirimaa rahandusministeerium ütles, et Euroopa Komisjon on ületanud oma volitusi ning tõlgendanud valesti nende maksuseadust, määrates tehnoloogiagigandile Apple 13 miljardi euro suuruse maksunõude.

«Iirimaa ei tee maksumaksjatega kokkuleppeid,» teatas rahandusministeerium eile ilmutatud avalduses. Augusti lõpul teatas Euroopa konkurentsiamet, et kohustab Apple’it tasuma Iirimaa valitsusele 13 miljardit eurot, sellises summas on ettevõte saanud komisjoni hinnangul ebaseaduslikku riigiabi.

Tegemist on konkurentsitult suurima nõudega, mis Euroopa Komisjon on ühele ettevõttele määranud. Riigiabiks peab komisjon madalat maksumäära, mida Iirimaa on Apple’ile rakendanud. Näiteks 2014. aastal oli see 0,005 protsenti.

Iirimaa avalikustas oma kolme lehekülje pikkuse vastuargumentatsiooni kokkuvõtte eile. Euroopa Komisjon peaks oma täpsustatud argumentatsiooni avalikustama selle nädala teisel poolel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles