HKScani juht: me pole veel kuriteoteadet esitanud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kibe liinitöö HKScanile kuuluvas Talleggis.
Kibe liinitöö HKScanile kuuluvas Talleggis. Foto: Andres Haabu

HKScani Grupi tegevjuhi Jari Latvaneni sõnul pole ettevõte veel vallandatud juhtivtöötajate suhtes Eesti ametivõimudele kuriteoteadet esitanud.

«Meie inimesed uurivad hetkel materjale, aga Eesti politseiga pole me veel ühendust võtnud ega neile materjale edastanud,» ütles Latvanen BNS-ile.

«Mõned neist on olnud mõlemal pool lauda. Kas see on olnud struktureeritud või mitte - kui me räägime kogusummast 28 miljonit eurot, siis ilmselt on see olnud struktureeritud tegevus,» sõnas Latvanen vastuseks BNS-i küsimusele, kas vallandatud juhtivtöötajad tegutsesid rikkumisi toime pannes ühiselt.

Ettevõtte teatel selgus sisejuurdluse käigus, et rikkumisi korda saatnud HKScan Estonia töötajad on ostnud tooteid ja teenuseid ettevõtetelt, mida omavad kas nad ise või nendega seotud osapooled. Nende hankelepingute koguväärtus on olnud aastatel 2013 kuni 2016 umbes 28 miljonit eurot.

Uurimisest selgus, et HKScani ja allhankijate vahelistes hankelepingu tingimustes on selge huvide konflikt, kus ei järgitud börsiettevõtetele omaseid ja ka HKScani poolt nõutud läbipaistvuse põhimõtteid. Kõnealused allhankijad olid seotud sea- ja linnukasvatusega, sööda tootmise või muude teenustega nagu transport ja hooldustööd, mis on lähedalt seotud HKScani põhitegevusega.

Latvaneni sõnul on veel vara täpselt öelda, kui suur kahju on ettevõttele tekitatud lisaks nimetatud 28 miljonile. Samuti ei soovinud ta nimetada, kes eelpoolnimetatud allhankijad olid. «Kahjuks ei saa ma detailidesse laskuda,» sõnas ta.

HKScani juhi sõnul käib juba praegu protsess vallandatud juhtivtöötajate asemele uute inimeste leidmiseks. «Me oleme juba alustanud nende nelja nädala [auditi toimumise aja jooksul] uute inimeste otsimist,» märkis ta.

Latvanen kinnitas aga, et Anne Mere jääb ettevõtte Balti ärisid juhtima pikaajaliselt. «Jaa, absoluutselt. Olen täiesti kindel, et Anne on õige inimene meie Balti äride juhtimiseks,» sõnas ta.  

Latvanen ei soovinud kommenteerida, kas tekkinud olukorras võib olla süüd tema eelkäijal. «Minu jaoks on reeglites kinni pidamine väga tähtis, nii et mul polnud muud valikud, kui anda siseauditile korraldus teemat uurida,» märkis ta.

HKScan alustas novembri keskel ettevõttesisest juurdlust oma Baltikumi äritegevuse üle; üle vaadati kogu juhtkonna tegevus ja osa juhtkonnast vabastati selguse saamiseni oma töökohustustest. Kontserni turundusjuht Anne Mere määrati vastutama ajutiselt HKScan Baltikumi tegevuste eest, alludes HKScan Oyi tegevjuht Jari Latvanenile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles