Eraimpeeriumist riigi juhtkonda

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rex Tillerson
Rex Tillerson Foto: Joshua Roberts / Reuters/Scanpix

Kui Donald Trumpi meeskonnast levis uudis, et Ameerika Ühendriikide järgmiseks välisministriks võib saada naftahiid ExxonMobili tegevjuht Rex Tillerson, tekkisid poliitilistes ringkondades, ka siin Eestis, kahtlused ja kõhklused. Ebakindlust tekitasid nii ExxonMobili ja Tillersoni tegevus Venemaal kui ka soojad suhted president Vladimir Putiniga.

ExxonMobil ei ole tavaline ettevõte. Tegemist on gigandiga. Kui ExxonMobil oleks riik, oleks ta Pakistani järel ning Tšiili ja Iirimaa ees suuruselt 41. majandus maailmas, kirjutab Washington Post.

Ajakirjanik Steve Coll avaldas 2012. aastal naftahiiust raamatu «Eraimpeerium», mille mitu väljaannet valis aasta parimaks majandusraamatuks.

Tillerson asus ExxonMobilisse tööle 1975. aastal. Nagu peaaegu kõigile rahvusvahelistele naftakorporatsioonidele, sai ka temale karjääriredelil üles ronides korralikuks proovikiviks suhtlemine peale Putini ka Angola ja Tšaadi diktaatoritega ning endise Liibüa liidri Muammar Gaddafiga. Ja ta tegi seda edukalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles