Ilves: nüüdne Balti koostöö tähendab konkreetseid ühisprojekte

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Presidentide Toomas Hendrik Ilvese ja Valdis Zatlersi kohtumine viimase visiidi ajal Eestisse.
Presidentide Toomas Hendrik Ilvese ja Valdis Zatlersi kohtumine viimase visiidi ajal Eestisse. Foto: Peeter Langovits

President Toomas Hendrik Ilves saabus täna Läti riigipea Valdis Zatlersi kutsel ühepäevasele töövisiidile Riia lähedasse Jurmalasse, kus kaks presidenti keskendusid kohtumisel piirkonna ühistele transpordi- ja energeetikaprojektidele.

«Eesti, Läti ja Leedu ei saa olla Euroopa Liidu ühendusteedest äralõigatud saar. Seetõttu on vajalik jätkata Rail Baltica raudtee ning Via Baltica maantee projektidega, mis ühendaksid meid kiirelt ülejäänud Euroopaga,» rõhutas president Ilves, teatas presidendi kantselei pressiesindaja.

Eesti riigipea sõnul tähendabki Balti koostöö 21. sajandi teisel kümnendil konkreetseid ühiseid projekte, millest olulisemad on transport ja energeetika.

«Tahan väga loota ja uskuda, et Eesti, Läti ja Leedu koos Poolaga suudavad jõuda nii poliitilisele kui ka majanduslikule kokkuleppele, et Rail Baltica raudteeühendus on meile kõigile vajalik,» sõnas president Ilves. Euroopa Komisjon on valmis kogu seda tööd koordineerima, lisas ta.

«Eesti loodab, et Läti teeb lähiajal konkreetsed investeerimisotsused, et lõpetada Rail Baltica I etapi rekonstrueerimistööd Valka-Riia trassil,» ütles president Ilves. Ta meenutas, et Eesti lõpetab Tallinna-Tartu-Valga raudtee uuendamise selle aasta lõpuks ja siis on seal reisirongidel võimalik sõita kuni 120 km/h.

«Teiseks teeb Eesti ettepaneku alustada kahe maa tihedat ametkondadevahelist koostööd avamaks riikidevahelist reisirongiliiklust juba praegusel Tallinna-Tartu-Riia raudteel,» sõnas Eesti riigipea.

Presidendid Ilves ja Zatlers kõnelesid ka piirkonna energeetika tulevikust.

«Põhja-Balti ühise elektrituru loomise eelduseks on Nord Pool Spoti laienemine tänavu ka Lätti ja Leetu,» toonitas Eesti riigipea.

Balti regiooni gaasivarustuse mitmekesistamiseks on kõige reaalsem alternatiiv veeldatud gaasi piirkondliku terminali rajamine, mis teenindab Eestit, Lätit, Leedut ja Soomet, kinnitas president Ilves. «Usutavasti suudame terminali asukoha valikul olla üle kitsalt rahvuslikest huvidest ja teha valiku, mis vastab kõige paremini kogu Balti regiooni huvidele.»

Kaks riigipead rääkisid Jurmalas samuti Eesti-Läti kaitsealasest koostööst nii piirkondlikult kui ka laiemalt NATO kontekstis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles