Riigieelarve eelnõus tehtavate muudatuste maht küündib 70 miljoni euroni

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Stalnuhhin
Mihhail Stalnuhhin Foto: Postimees.ee

Riigikogu rahanduskomisjoni istungil olid täna tähelepanu keskmes tuleva aasta riigieelarve eelnõule  kolmandaks lugemiseks esitatud muudatusettepanekud.

Rahanduskomisjoni esimehe Mihhail Stalnuhhini sõnul tegi komisjon kaks koondettepanekut, milles on arvestatud nii valitsuse kui ka osaliselt mitmeid fraktsioonide tehtud ettepanekuid.

«Kolmandaks lugemiseks esitame täiskogule läbivaatamiseks rea ettepanekuid täiendavate toetuste eraldamiseks mitmes valdkonnas. Eelarves suurendame vahendeid õpetajate palkade ja ka lasteaiaõpetajate palkade tõstmiseks. Lisaks veel vahendid koolipidajatele õpetajate, direktorite ja õppealajuhatajate tööjõukuludeks ning täienduskoolituseks, koolilõunaks ja õppevahenditeks. Märkimisväärne toetus on Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Ametile. See on 22,4 miljonit eurot, millest lõviosa moodustab põllumeestele ettenähtud üleminekutoetus - 19,9 miljonit eurot,» ütles Stalnuhhin.

Ta lisas, et täiendavad eraldised on veel lasterikastele peredele, haigekassale ja tervele reale toetust vajavatele projektidele. «Fraktsioonide ettepanekul jaotatakse 4,1 miljonit eurot kohalikeks investeeringuteks ja toetusteks.»

Eelnõus (303 SE) tehtavate muudatuste mahuks on ligi 70 miljonit eurot, mille katteallikaks on sotsiaalmaksu langetusest loobumine, lahja alkoholi täiendav aktsiisiga maksustamine, diisliaktsiisi tõusu tühistamine, kütuseaktsiisi tõusu edasilükkamine ja majutusteenuse käibemaksumäära tõusust loobumine. Täiendavad Eesti Energia dividendid ja tulumaks dividendidelt 9,1 miljonit eurot. Eelpoolnimetatud muudatused jäid hääletamisel opositsiooni toetuseta.

2017. aasta riigieelarve maht on 9,6 miljardit eurot. Riigieelarve kulud kasvavad käesoleva aastaga võrreldes suurusjärgus 700 miljonit eurot ehk 7 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles