Eesti kaitsetööstusettevõte müüs Aserbaidžaani 150 miinipilduja simulaatorit

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnu Vaher Eli-st, Kuldar Väärsi Milremist ja kaitseminister Hannes Hanso esindamas Eesti kaitsetööstust Araabia Ühendemiraatides Abu Dhabis mehitamata süsteemide messil UMEX 2016.
Tõnu Vaher Eli-st, Kuldar Väärsi Milremist ja kaitseminister Hannes Hanso esindamas Eesti kaitsetööstust Araabia Ühendemiraatides Abu Dhabis mehitamata süsteemide messil UMEX 2016. Foto: Kaitseministeerium

Aasta kaitsetööstusettevõtte 2016 tiitli pälvinud Eli OÜ eksportis Aserbaidžaani 150 miinipilduja simulaatorit M-Golf.

Eli juhatuse esimees Tõnu Vaher selgitas, et Aserbaidžaan on teine riik, kuhu eestlased on eksportinud spetsiaalseid miinipilduja simulaatoreid. Suure eksporttehinguni jõudmine nõudis aastatepikkust eeltööd ning oluliseks tõukeks sai nii varasem referents Gruusiast kui ka valdkondlikud sidemed, milleni jõuti maailma kaitsetööstusmessidel.

«Kuigi Aserbaidžaani esindajatega sõlmiti leping juba möödunud aastal, siis tarniti treeningvahendeid Aserbaidžaani kolmes jaos - viimane kogus miinipilduja simulaatoreid jõudis partnerini selle aasta detsembri alguses,» sõnas Vaher. Ta lisas, et Aserbaidžaani esindajate tagasiside Eesti kaitsetööstuse toodetele on seni olnud vaid positiivne.

«Eli arendatud miinipildujate simulaatorite M-Golf puhul hinnatakse nii treeningvahendite kuluefektiivsust kui ka seda, et simulaatorid jäljendavad reaalse relva ballistilisi omadusi 1:10, ehk kui miin soovitakse lasta 800 meetri kaugusele, siis vastava laengu valimisel lendab miinipilduja simulaatori M-Golf miin 80 meetri kaugusele. See omakorda tähendab, et miinipilduja meeskonnal on lisaks relva opereerimisele võimalik harjutada suhteliselt väiksel alal reaalset sihtimist ja laskmist, seda ohutumalt ja soodsamalt kui päris tehnikaga. Lisaks on treenitud meeskond reaalsel miinipilduri laskmisel efektiivsem, täpsem ja enesekindlam,» tõi Vaher esile Eesti ettevõtte loodud miinipilduja simulaatori M-Golf eeliseid.

Eesti kaitse- ja julgeolekutööstuse innovatsiooni klastri juht Ingvar Pärnamäe sõnas, et Eli suur eksporttehing kinnitab, et Eesti kaitsetööstus on tervikuna valmis innovaatiliste ja kõrge kvaliteediga toodete müügiks ka välisturgudele.

«Eesti kaitsetööstusettevõtete aastatepikkune arendustöö on tõstnud meie sektori toodete konkurentsivõimet - iga  eksporditehing näitab, et ka ostjad hindavad Eesti kaitsetööstuse arendatud võimalusi, sest neil on oluline lisandväärtus riigikaitseküsimuste lahendamiseks,» ütles Pärnamäe. Ta lisas, et ekspordi suurendamine kaitsetööstuses on võtmeküsimus Eesti ettevõtete jaoks, kuna Eesti turg üksi on liiga väike, et elujõulist kaitsetööstust Eestis arendada.

«Seetõttu on raske alahinnata, miks konkreetne Eli tehing Aserbaidžaanis on oluline kogu sektori arengu seisukohast,» lisas Pärnamäe.

Tõnu Vaher lisas, et miinipilduja simulaatorite kõrval on Eli poolt valmistatud kaitsetööstustooted kasutusel enam kui 30 maailma riigis.

«Seni on kõige edukamaks tootegrupiks relvade tagasilöögi simulatsiooni vahendid, mida viimastel aastatel on enim tarnitud õppuste tarvis näiteks Poola Kaitseväele,» tõi Vaher esile.

Eli OÜ on Eesti kaitse- ja julgeolekutööstuste innovatsiooni klastri liige ja Baltimaade juhtiv kaitse- ja julgeolekuvaldkonna simulaatorite ja treeningusüsteemide arendaja ja tootja. Eli toodete hulka kuuluvad näiteks tõusvad ja liikuvad laskemärgid, mehitamata õhusõidukite komplektid, stardikatapuldid ja relvade tagasilöögi simulaatorid ning multirootordroonide komplektid. Lisaks tegeleb ettevõte ka raadiojuhitavate sihtimissüsteemidega jalaväe ja tankivastaste relvade jaoks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles