Ettevõtjad pääsesid nõudest esitada riigile vaid e-arveid...aga mitte kauaks

Aivar Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu.
Riigikogu. Foto: Tairo Lutter

Riigikogu oli monopoli tekkimise ohu tõttu sunnitud loobuma eelmise valitsuse plaanist panna uuest aastast kõigile ettevõtetee kohustus arveldada riigiga vaid e-arvete teel ja selle arvel miljoneid eurosid kokku hoida.

Põhjuseks sellisele otsusele sai tõsiasi, praegune majandustarkvara operaatoritega liidestatud e-arvete turg ei toiminud ning sellele juhtis riigikogu majanduskomisjoni tähelepanu maksumaksjate liidu ja väikettevõtjate ühenduse EVEA protestikiri.

«Ühispöördumise esindajate peamine mure seoses sellega puudutas hetkel turul valitsevat olukorda, kus e-arvete rändluses on kokku leppinud kolm operaatorit: Omniva, Telema ja Fitek ning uusi käitlejaid turule ei soosita,» selgitas majanduskomisjoni esimees Aivar Kokk täna riigikogu ees esinedes.

Kuigi uus seadus pidi ette nägema, et e-arvete ringluse tagamiseks tuleb operaatoritel teha omavahel tihedat koostööd, ei reguleerinud eelnõu ise juba turul tegutsevate operaatorite kohustust teha koostööd e-arvete saatmisel ja vastuvõtmisel uute turule tulijatega. Ühispöördumise esitajad leidsidki, et sellega soodustanuks riik loomuliku monopoli tekkimist. Samuti viidati pöördumises lisakoormusele ettevõtjate jaoks, mis tekib seoses e-arveldamisega.

Majanduskomisjon otsustaski seetõttu, et e-arvetele üleminekukohustust ettevõtjatele praeguse eelnõu kohaselt ei tule. Samas, kui ettevõtted e-arved esitavad, siis peavad arved vastama kehtestatud standardile.

Riik ise peab endiselt olema valmis standardkohaseid e-arveid vastu võtma 1. märtsist 2017. Need ettevõtjad, kes soovivad e-arveid riigile esitada, peavad neid hakkama standardi kohaselt esitama 1. juulist.

Samuti on kokku lepitud, et Riiklik Infosüsteemi Keskus loob võimaluse, et kõik majandustarkvara tootjad võiksid hakata edaspidi e-arveid vahendama üle-eestilises ühtses süsteemis ning riik on valmis seda rolli kandma. Süsteemi käivituskõlblikkus on lubatud 2017. aasta teiseks kvartaliks.

Üleminek e-arvetele tähendab avaliku sektori jaoks umbes 2,5 miljoni euro suurust kokkuhoidu aastas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles