Väikekaupmehed: aktsiisitõus tuleks puuduliku analüüsi tõttu ära jätta (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Grossi pood Rakveres.
Grossi pood Rakveres. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Eesti Väikekaupmeeste Liit, kuhu kuulub muuhulgas ka Oleg Grossi OG Elektra, saatis valitsusele kirja, milles soovitab plaanitav kiire aktsiisitõus ära jätta, kuna selle majanduslikud mõjud pole selged.

Eesti alkoholi aktsiisimäär tõuseks üheks kõrgemaks Euroopa Liidus (EL) ning see tooks kaasa piirikaubanduse, nii et maksulaekumised plaanitud tõusu asemel hoopiski vähenevad, kirjutas liit riigikogule ja valitsusele.

«Eesti ja Läti alkoholiaktsiiside erinevusest tekkiva piirikaubanduse hoogustumise tagajärjel tekib Lõuna- ja Kesk-Eestis olukord, kus ei ole enam majanduslikult mõistlik pidada väikepoode,» lisas väikekaupmeeste liit.

«Järskude aktsiisitõusude tulemusel ootab maapiirkondades ees paljude väikepoodide sulgemine ning sellega kaasneb nii igapäevaste toidu- ja tarbekaupade kättesaadavuse vähenemine kui ka posti- või pangateenuse võimaluste kadumine,» seisab kirjas.

Pöördujad märkisid ka, et enne aktsiisitõusude rakendamist tuleks teha analüüs muudatuste võimalikest mõjudest majandusele, regionaalsele tööhõivele ja inimeste elukvaliteedile.

«Meie andmetel neid aspekte uute aktsiisitõusude valguses analüüsitud ei ole,» kirjutas liit.

«Ülaltoodust tulenevalt teeme ettepaneku riigikogule jätta ära kavandatav kiirustades tehtav järsk aktsiisitõus ning võtta ette põhjalik majanduslike mõjude hindamine enne järgnevate muudatuste tegemist seadusandluses,» seisab kirjas.

Väikekaupmeeste Liitu kuulub ligi 150 väikepoodi. Kirjale kirjutasid alla OG Elektra juhatuse liige Gea Gross, kaubamärgi Meie Toidukaubad all tegutseva RRLektus AS juhatuse liiga Rein Reinvee ja Aldar Eesti OÜ nõukogu liige Riho Maurer.

Uus valitsuskoalitsioon tõstab õlleaktsiisi määra järgmise aasta juulist 65 protsenti, aastaks 2020 tõuseb aktsiis tänavusega aastaga võrreldes 166 protsenti. Kuni 6-protsendilise etanoolisisaldusega veini ja kääritatud joogi aktsiisimäär liitrist tõuseb järgmise aasta juulis 74,78 sendini, praegu on see 48,55 senti.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles