Madalapalgaliste maksuerisus piirab osalise tööajaga inimeste võimalusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksuarvestus
Maksuarvestus Foto: SCANPIX

Madalapalgaliste tagasimakse regulatsioonis esineb kitsaskohti - nimelt võivad praeguse sõnastuse järgi mõned tagasimaksele kvalifitseeruvad inimesed sellest ilma jääda.

Eelmisel kevadel kiitis valitsus heaks seaduseelnõu, mille järgi hakkavad inimesed, kes teenivad vähem kui 7817 eurot aastas tulumaksu tagasi saama, sealhulgas esimesed tagasimaksed tehakse 2017. aasta mais, toetudes käesoleva aasta andmetele, vahendas ERR.

Mõned päevad tagasi pöördus aga õiguskantsler riigikogu sotsiaalkomisjoni poole, sest seaduse praeguse sõnastuse järgi jääksid tagasimaksest ilma osaajaga töötavad vähenenud töövõimega isikud.

Õiguskantsleri nõunik Kärt Mulleri sõnul saab seadust tõlgendada ka nii, et tulumaksu tagastuse saavad ka riigiasutustest töötavad inimesed, kuid ka sel juhul jääksid tagastusest ilma näiteks ülikoolides, KOVides ja töötukassas osaajaga töötavad vähenenud töövõimega isikud. Samuti on probleem selles, maksu- ja tolliamet otsustab tagasimakse ainult maksudeklaratsioonides olevate andmete põhjal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles