Nafta hind tegi ilusa hüppe

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa energiaminister Aleksander Novak (vasakul) ja Saudi Araabia energiaminister Khalid al-Falih laupäeval Viinis toimunud pressikonverentsil.
Venemaa energiaminister Aleksander Novak (vasakul) ja Saudi Araabia energiaminister Khalid al-Falih laupäeval Viinis toimunud pressikonverentsil. Foto: HEINZ-PETER BADER/REUTERS/Sanpix

Nafta hind tegi täna hommikul ilusa hüppe ja kerkis peaaegu pooleteise aasta kõrgeimale tasemele pärast seda kui Naftat Eksportivate Riikide Organisatsiooni (OPEC) mitte kuuluvad riigis otsustasid samuti oma tootmist vähendada ning Saudi Araabia andis mõista, et edasised toodangukärped on veel ees.

New Yorgis kerkis nafta hind täna hommikul 5,8 ja Brenti nafta Londonis 6,6 protsenti, vahendab Bloomberg.

Naftakartelli mittekuuluvad riigid eesotsas Venemaa ja Mehhikoga nõustusid vähendama tootmist 558 000 barreli võrra ööpäevas, mis oli küll vähem kui esialgu lubatud 600 000 barrelit, kuid siiski piisavalt palju. Tegemist on esimese OPECi ja naftakartelli mittekuuluvate riikide koostööga alates 2001. aastast.

Nafta pumpamist vähendada lubanud riigid annavad kokku 60 protsenti maailma kogutoodangust, aga leppest jäid välja sellised suurtootjad, nagu USA, Hiina, Kanada, Norra ja Brasiilia.

«Tegemist on võimsa signaaliga selle kohta, et tootjad soovivad turgu tasakaalustada,» ütles uudisteagentuurile kauplemisfirma IG turgude peastrateeg Chris Weston.

«Eeldades mõistlikku järgimistaset, peaks nendest kärbetest piisama, et turg läheks defitsiitseks,» lisas investeerimispanga Sanford C. Bernstein vanemanalüütik Neil Beveridge. «Taoline koordineerimise tase on pretsedenditu,» lisas ta.

Hinnatõusule andis hoogu ka Saudi Araabia naftaminister Minister Khalid Al-Falih, kes andis mõista, et maailma suurim naftaeksportija on valmis vähendama kokkulepitust enam.

«Ma saan teile absoluutse kindlusega öelda, et alates 1. jaanuarist me kärbime ning kärbime tunduvalt allapoole taset, milles me 30. novembril kokku leppisime,» ütles Al-Falih laupäeval Viinis ajakirjanikele. Ministri sõnul on saudid valmis vähendama tootmist alla 10 miljoni barreli ööpäevas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles