Jooksevkonto ülejääk on viimase kuue aasta kõrgeimal tasemel (1)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Panga ökonomist Andres Saarniit.
Eesti Panga ökonomist Andres Saarniit. Foto: Peeter Langovits

Kolmandas kvartalis oli jooksevkonto ülejääk ligikaudu 5,5 protsenti kvartali SKPst ehk suurem kui aasta tagasi. Varem on jooksevkonto ülejääk olnud nii suur ainult majanduslanguse ja kriisist väljumise ajal 2009. ja 2010. aastal, teatas Eesti Pank.

Ülejäägi suurenemise üks peapõhjus oli Eesti Panga ökonomisti Andres Saarniidu sõnul kaupade ja teenuste ekspordi kasvu laiapõhjaline kiirenemine.

«Samal ajal olid investeeringud esialgse hinnangu järgi kolmandas kvartalis isegi väiksemad kui mullu samal ajal ja see hoidis tagasi impordi kasvu. Kokkuvõttes kujunes kaupade ja teenuste konto ülejääk eelmise aasta kolmanda kvartali omast peaaegu poole suuremaks. Vähemal määral aitas jooksevkonto ülejäägi suurenemisele kaasa ka investeerimistulude väljavoolu vähenemine,» kommenteeris Saarniit.

«Selle aasta esimese üheksa kuu kokkuvõttes oli jooksevkonto ülejääk nii eurodes mõõdetuna kui ka SKP suhtes mullusest siiski väiksem. Kui edaspidi jäävad ettevõtete ja majapidamiste säästud praeguseks välja kujunenud taseme lähedale, siis hakkabki jooksevkonto positsiooni lähiajal rohkem mõjutama investeerimisaktiivsus,» prognoosis Eesti panga ökonomist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles