Eesti Energia võib Tootsi tuuleparki arendada Enefiti vähemusosaluse erastamisest saadud rahaga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Energia.
Eesti Energia. Foto: Aldo Luud/Õhtuleht

Eesti Energia võib hinnanguliselt mitusada miljonit maksma minevate tuuleparkide arendamist rahastada riigifirma tütarettevõtte Enefit Taastuvenergia vähemusosaluse erastamisest ja börsile viimisest teenitud vahenditega.

«Kui Enefit Taastuvenergia vähemusosalus erastatakse, siis sealt saadavat kapitali on võimalik kasutada erinevateks Eesti Energia investeeringuteks, sealhulgas Tootsi tuulepargi arendamiseks,» ütles Eesti Energia meediasuhete juht Kaarel Kuusk BNS-ile.

«Valitsusliidu lepingu kohaselt on kavas Eesti Energia taastuvenergia üksuse vähemusosalus viia börsile ning kaasatavat erakapitali kasutataks ka Tootsi tuulepargi rajamise rahastamiseks,» ütles rahandusminister Sven Sester, kes on muuhulgas ka Eesti Energia aktsionäride üldkoosolek ehk omaniku esindaja, neljapäeval valitsuse pressikonverentsil.

Mis on vajaminevate investeeringute maht, Kuusk öelda ei osanud.

«Täpne investeeringu maksumus selgub siis, kui kõik hanked on lõpule viidud ja kõik vajalikud lepingud sõlmitud.»

Samas Eesti erasektori peamiselt tuuletootmisettevõtteid koondavad Eesti Tuuletehnoloogia Liidu hinnangul on Eesti Energia Tootsi Suursoo planeeritava 150-megavatise mahuga tuulepargi rajamise eelduslik investeering 225 miljonit eurot.

Eesti Energia ise on teatanud, et plaanib Tootsi tuuleparki rajada kuni 52 tuulikut, sealhulgas esimese etapina 38 elektrituulikut, mis peaksid valmima aastaks 2020.

Eesti Energia AS on Tootsi tuulepargi rajamist ette valmistanud alates 2011. aastast. 2016. aasta 5. juulil kehtestati Tootsi tuulepargi teemaplaneering kuni 46 tuuliku ehitamiseks. Praeguseks on Eesti Energia AS läbi viinud vajalikud ehituseelsed uuringud ja tuulepargi rajamiseks on väljastatud ehitusluba.

Neljapäeval otsustas valitsus toetada Eesti Energiale Tootsi Suursoo 40 kinnistust koosnev endise turbamaardla kinnistu, hinnangulise väärtusega 4,1 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles