Sinihammas muutub kaks korda kiiremaks

Aivar Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bluetooth 5
Bluetooth 5 Foto: SIG

Eile sai ametliku heakskiidu seadmete juhtmevaba ühendust võimaldav Bluetooth 5 standard, mis muudab selle ühenduse kordades kiiremaks ja võimsamaks. 

Heakskiit tähendab seda, et tootjad võivad seda asuda nüüd oma seadmetesse sisse ehitama. Lisaks kiirusele laieneb nüüd ka Bluetoothi leviulatus, suureneb liigutatava andmete mahu läbilaskevõime ning paraneb paralleelne koosttoimine teiste juhtmevabade tehnoloogiatega, kirjutab tehnoloogiat arendav Bluetooth Special Interest Group (SIG).

Olemasoleva Buletooth 4.2 protokolliga võrreldes pakub Buetooth 5 koguni neli korda suuremat leviala ja kaheksa korda suuremat infomahtu. Need uuendused on eriiti olulised asjade interneti ajastul, kuna võimaldavad seadmed omavahel suhtlema panna näiteks kogu kodu ulatuses.

«See tähendab kogu kodu või ehitise katmist, reaalsuseks saavad ka uued kasutusalad välitingimustes, tööstustes ja kaubanduses. Bluetooth 5 lansseerimisega vastame üha enam asjade interneti arendajate kasutajate vajadustele. Bluetooth on on üleilmne juhtmevaba standard lihtsale ja turvalisele ühendusele,» ütles SIG’i juht Mark Powell.

Esimesed Bluetooth 5 standardit kasutavad seadmed peaksid müügile judma lähema kahe kuni kuue kuu jooksul. Apple plaanib selle kasutusele võtta ka oma uues iPhone 8 telefonis. Ühtlasi teatasid arendajad, et edaspidi kaovad Bluetoothi versiooni numbrites punktid.

Aastaks 2021 arvatakse maailmas olevat 48 miljardit internetivõimekusega seadet, kolmandik neist peaks kasutama Blutetoothi tehnoloogiat.

Lähemalt Bluetoth 5 tehnoloogiast saab lugeda siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles