Venemaa müüs viiendiku Rosneftist 10,2 miljardi euroga Katari fondile

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa naftafirma Rosneft.
Venemaa naftafirma Rosneft. Foto: SCANPIX/REUTERS

Venemaa müüs 11,3 miljardi dollariga (10,2 miljardi euroga) maha 19,5 protsenti oma suurimast naftatootjast Rosneft. Ostjateks olid Katari riiklik investeerimisfond ning toorainekauplemisega tegelev Briti-Šveitsi suurettevõte Glencore, kirjutab Bloomberg.

Venemaa presidendi Vladimir Putini jaoks oli tegu triumfiga, suurtehing avalikustati Vene riigitelevisioonis tema isikliku teatena.

Kuna Venemaa ning ka Rosneft on USA ja Euroopa Liidu sanktsioonide all, oli müügitehingu õnnestumine analüütikute jaoks mõneti üllatuslik. Rosneft on üks maailma suurimaid naftatootjaid, mille päevaseks toodanguks on pea 5 miljonit barrelit.

19,5 protsendi suuruse osaluse ost on pärast Ukraina kriisi suurim Venemaale tehtud investeering. Lõviosa summast käib välja Katari riiklik investeerimisfond, mis on samas ka Glencore´i suurimaks osanikuks. Glencore võtab ostu rahastamiseks laenu, lisaks kaetakse see ettevõtte 300 miljoni dollari väärtuses aktsiatega.

Venemaa kätte jääb siiski veel Rosnefti aktsiate kontrollpakk, suuruselt teiseks osanikuks on 19,75 protsendiga Briti naftafirma BP.

Rosnefti tegevjuht Igor Setšin tänas Venemaa televisioonis esinedes Putinit, väites, et tehing sai teoks «ainult tänu presidendi isiklikule panusele.»  Setšini sõnul peeti läbirääkimisi rohkem kui 30 potentsiaalse ostjaga Euroopast, USAst, Aasiast ja Lähis-Idast.
Setšini väitel finantseerib tehingut ka üks Euroopa suurpank, mille nime ta ei soovinud nimetada.

Venemaa on viimastel aastatel Lääne sanktsioonide ning madala naftahinna tõttu hakanud riigieelarve lappimiseks varasid müüma. Rosnefti tehing on seni suurim omalaadne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles