Eesti Pank: kütuse hinnatõusu mõju inflatsioonile jätkub ka edaspidi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tankla.
Tankla. Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht

Eesti Panga hinnangul on inflatsiooni viimasel ajal kiirendanud muuhulgas kütuse hind ning see mõju peaks jätkuma ka tulevikus.

«Novembris vedasid hinnakasvu endiselt toiduained. Eelkõige avaldasid mõju alkoholi ja tubakatoodete kallinemine tulenevalt kõrgematest maksumääradest, mis jõustusid aasta esimesel poolel,» kirjutas Eesti Panga ökonomist Rasmus Kattai panga kommentaaris.

Samas märkis ta, et alates septembrist on tarbijahinnaindeksit tõstnud ka mootorikütuse kallinemine, novembris kerkis kütuse hind aastaga pea 4 protsenti. «Mootorikütuse hinna mõju üldisele hinnatasemele suureneb lähiajal ilmselt veelgi, sest novembri viimastel päevadel ja detsembri alguses kallines toornafta maailmaturul dollarites arvestades 16 protsenti, eurodes ligi 17 protsenti.»

Kuna nafta hind kandub Eesti tarbijahindadesse vahetult nii mootorikütuse kui ka teiste kaupade ja teenuste kaudu, on selle mõju Kattai hinnangul üsna ulatuslik: kui nafta hind püsiks edaspidigi praegusel tasemel, tooks see kaasa inflatsiooni kiirenemise 0,5–0,6 protsendipunkti võrra. «Samal ajal on ka viimane kuu kinnitanud, et nafta hind on väga heitlik ning võib lühikese aja jooksul palju muutuda,» kirjutas ökonomist.

Statistikaameti andmetel tõusid hinnad novembris eelmise kuuga võrreldes 0,1 protsenti. Aastases võrdluses kiirenes hinnatõus oktoobri 0,6 protsendilt novembris 1 protsendini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles