Euroopa Keskpangale saabub tõehetk (1)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Keskpank.
Euroopa Keskpank. Foto: AP / Scanpix

Euroopa Keskpanga (EKP) nõukogu peaks täna otsustama suuremahulise varaostude programmi pikendamise, kuid kuna keskpanga bilansimass on juba kasvanud rekordiliseks ning ostudeks sobivad väärtpaberid hakkavad otsa saama, usuvad mõned ökonomistid, et keskpangal on aeg mõelda, kuidas hakata tasapisi rahatrükipressile pidurit tõmbama.

Bloomberg kirjutas, et peaaegu kõik nende küsitletud majandusteadlased usuvad, et Euroopa Keskpank otsustab täna pikendada varaostuprogrammi, mis praeguse seisuga peaks lõppema märtsis.

Kõige tõenäolisemalt pikendatakse programmi veel kuueks kuuks ja ilmselt praeguses mahus, mis on 80 miljardit eurot kuus. Kui tehakse midagi väiksemat, võib korduda aastatagune stsenaarium, mil turud olid pettunud, sest toonane jõulukink jäi selgelt lahjaks. Keskpank pikendas siis küll rahatrüki kestvust poole aasta võrra ja alandas hoiuseintressi miinus 0,30 protsendini, aga turud ootasid selgelt enamat.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles