Vabariigi sünnipäev tähendab kauplustele ja pagaritele kiiret aega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pagari-Liisu kondiiter Kirsti Kesa näitab, milliseid torte neilt vabariigi sünnipäeva tähistamiseks telliti.
Pagari-Liisu kondiiter Kirsti Kesa näitab, milliseid torte neilt vabariigi sünnipäeva tähistamiseks telliti. Foto: Peeter Langovits

Vabariigi sünnipäevast on jaanipäeva, jõulude ja aastavahetuse kõrval saanud kaupmeestele ning kondiitri- ja pagaritoodete valmistajatele märgatava müügikasvu aeg.


Kuigi arvulisi kokkuvõtteid müügitulemustest saab teha alles täna, kinnitasid nii pagaritoodete valmistajad kui ka kaupmehed juba kolmapäeval, et pidupäevaga on arvestatud, kaupa on varutud rohkem ja toodete ettetellimine on suurenenud.

Inimesi on tavalistest tööpäevadest rohkem tööl ja nende tööpäevadki venivad tavapärasest pikemaks. Kui mõningate pühade ajal lühendavad kauplused lahtioleku aega, siis riigi sünnipäeva ajal seda üldiselt ei tehta.

«See on samasugune püha nagu jõulud ja jaanipäev,» tõdes Rimi kommunikatsioonispetsialist Katrin Bats, kelle sõnul ostavad kliendid riigi sünnipäeva ajal pisut rohkem alkoholi, šampanjat ja kooke.

«Ootuspäraselt on kasvanud peolauatoodete ostmine ja ettetellimine,» lausus Selveri avalike suhete juht Annika Vilu. Tema sõnul paneb eestlane vabariigi sünnipäeval lauale peamiselt seaprae, ahjukana, kartulisalati, täidetud munad ja viina.

Kauplustes on tema kinnitusel kasvanud just eestimaiste toodete müük – ostetakse eelkõige kodumaist sealiha, kana, viina ja õlut ning Kalevi komme. Samuti on pühade eel kasvanud puu- ja köögivilja ja kohvi müük.

«Vabariigi aastapäeva peetakse üha rohkem ning selle üle on väga hea meel,» kinnitas Pagaripoiste turundusjuht Martin Pärn kolmapäeval. «Ees on väga kiired päevad. Inimesed, kes peaksid töötame kella kuueni, on tööl tõenäoliselt südaööni,» lausus Pärn.

Äri eduks ja muidugi ka selleks, et pidupäev klientide jaoks meeleolukamaks muuta, on kondiitritoodete valmistajad välja töötanud ka spetsiaalsed tooted. Peamiselt on nendeks sinimustvalge, rukkilille ja pääsukese sümboolikaga eristuvad tordid, koogid ja kommid.

«Praegu tellitakse kringleid ja torte,» lausus Swedbanki peahoone taga asuva väikse ja hubase Pagari-Liisu OÜ kondiiter Kirsti Kesa. Kuigi ka eraisikute ostuhuvi pühade ajal suureneb, teevad mahukamaid tellimusi tema sõnul ikka asutused.

Toidueelistused

Vabariigi sünnipäeval paneb eestlane pidulauale peamiselt:

•    Seaprae

•    Ahjukana

•    Kartulisalati

•    Täidetud munad

•    Viina

•    Šampanja

•    Koogid

Allikas: Rimi, Selver



 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles