Holsmer küsib õiguskantsleri hinnangut maksumuudatuste menetlusele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu rahanduskomisjoni aseesimees Remo Holsmer.
Riigikogu rahanduskomisjoni aseesimees Remo Holsmer. Foto: Liis Treimann

Reformierakondlane ja riigikogu rahanduskomisjoni esimees Remo Holsmer on pöördunud õiguskantsler Ülle Madise poole, saamaks õiguslikku hinnangut uue koalitsiooni plaanitavate maksumuudatuste kiirendatud korras menetlemisele riigikogus.

Möödunud reedel esitles rahandusminister Sven Sester riigikogu rahanduskomisjonile kokku üle viie seaduse muutmist, mida taheti tulumaksuseaduse ja sotsiaalmaksuseaduse muutmise seaduse eelnõusse lisada, seisab Holsmeri kirjas õiguskantslerile. «Sama tööpäeva õhtul saadeti rahanduskomisjoni liikmetele tutvumiseks kõigi vastavate seadusemuudatuste kavand kokku 37 lehel.»

«Rahanduskomisjon oli teinud ettepaneku eelnõu teiseks lugemiseks 7. detsembriks, seda rohkem kui nädal enne laekunud täiendavaid muudatusettepanekuid. Esitatud muudatusettepanekute arutelu jäi pooleli 5. detsembri rahanduskomisjoni istungil ning see jätkus 6. detsembril,» lisas Holsmer.

«Riigikogu liikmetelt on võetud mõistlik aeg maksumuudatustega tutvumiseks ning seisukoha kujundamiseks. Muudatused on ulatuslikud ja omavad laia sisuliselt mõju. Niisamuti ei ole esitatud muudatused läbinud tavapärast kooskõlastusringi vabariigi valitsuses ning neid pole tutvustatud ka asjassepuutuvatele ettevõtlusorganisatsioonidele,» märkis Holsmer.

Holsmer viitab kirjas, et vahetult enne teist lugemist riigikogu täiskogus on eelnõus tehtud muudatused, mis ei ole otseselt seotud selle algse eesmärgiga.

«Ma ei vaidlusta valitsuskoalitsiooni soovi teha poliitilised eesmärgid seaduseks, kuid see ei saa olla õigustuseks, et kärpida parlamentaarset arutelu sisuliselt miinimumini. Sellise praktika mittekooskõlale õigusriigi põhimõtetega on varasemalt tähelepanu juhtinud vabariigi president, kelle hinnangul ei ole põhiseaduse mõttega kooskõlas praktika, kus vahetult enne lõpphääletust lisatakse eelnõusse põhimõttelist laadi muudatusettepanekuid,» kirjutas Holsmer.

Eesti Kaubandus-Tööstuskoda ja Eesti Tööandjate Keskliit saatsid esmaspäeval seoses plaanitavate maksumuudatustega riigikogu esimehele ja rahanduskomisjonile ühispöördumise, milles juhivad tähelepanu nende hinnangul ebamõistlikule kiirustamisele muudatuste menetlemisel ning mitmete õigusnormide ja kaasamise hea tava rikkumisele.

Riigikogu rahanduskomisjoni esimehe Mihhail Stalnuhhini sõnul otsustas uus koalitsioon anda maksumuudatuste kobareelnõu menetlusse ajasurve tõttu.

Kava kohaselt peaks riigikogu rahanduskomisjon maksumuudatused heaks kiitma teisipäeval. Muudatused on ulatuslikud nähes ette muuhulgas sotsiaalmaksulangetuse ära jätmise, lahjade alkohoolsete jookide aktsiisi ennaktempos tõstmise ja sõidukite registreerimisel astmelise lõivu sisseseadmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles