Liikluskindlustuse Fond automaksu kehtestajatele: ärge kiirustage, mõelge ka (8)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liiklusõnnetus Viljandi lähistel.
Liiklusõnnetus Viljandi lähistel. Foto: Marko Saarm / Sakala

Liikluskindlustuse Fond kutsub poliitikuid mitte kiirustama automaksu sisseviimisega, vaid asja korralikult läbi mõtlema.

Liikluskindlustuse Fond saatis täna pöördumise Riigikogu rahanduskomisjoni juhile Mihhail Stalnuhhinile, majandus- ja taristuministrile Kadri Simsonile ning rahandusministrile Sven Sesterile, milles osutab, et sõidukite omanikuvahetuse registreerimisele suure riigilõivu kehtestamine on äärmiselt negatiivse mõjuga. «See mõjutab sõidukiomanike käitumist ning raskendab seeläbi nii riigiasutuste kui ka Eesti Liikluskindlustuse Fondi tööd ja seadusega võetud kohustuste täitmist, » seisab avalduses.

Järgneb Liikluskindlustuse Fondi avaldus:

Juba tänase 60 eurose riigilõivu juures jääb sõiduki võõrandamine tihti registreerimata või seda tehakse alles peale mitut omanikuvahetust. Kuna ümberregistreerimine muutub oluliselt kulukamaks, on ilmne, et odavamate sõidukite puhul väheneb ümberregistreerimiste arv tuntavalt. Seeläbi halveneb liiklusregistri andmekvaliteet ja tõusevad riigiasutuste, ennekõike politsei ja kohalike omavalitsuse kulud seoses sõiduki õige omaniku tuvastamisega.

Kui sõiduki omandanud isik ei registreeri sõidukit kõrge riigilõivu tõttu oma nimele, kuid sõiduki võõrandanud isik teavitab sellest liiklusregistrist, kustutatakse sõiduk automaatselt registrist. Seetõttu muutub sõiduk registreerimata sõidukiks ja lõpeb liikluskindlustuse leping. Tegemist on probleemiga, mis on väga terav juba täna, kuivõrd liikluses osaleb igapäevaselt tuhandeid registreerimata ja kehtiva kindlustuskaitseta sõidukeid.

Kui lõiv tõuseb planeeritud kujul, kasvab registreerimata ja kindlustuseta sõidukite hulk liikluses hüppeliselt ja selle mõjul kasvavad ka Eesti Liikluskindlustuse Fondi hüvitatavad kahjud ja seonduvad kulud. Seeläbi tõuseb ka liikluskindlustuse maksumus seaduskuulekate liiklejate jaoks.

Iga maksuseadus muudab inimeste käitumist ja nende muutmisel peaks arvestama, kuidas need toetavad või raskendavad seonduvate poliitikate ja kohustuste täitmist. Seetõttu on mõistlik, et maksuseaduste muutmisele eelneb ka analüüs. Nähtavalt ei ole seda kõnealusel juhul tehtud.

Kutsume Riigikogu rahanduskomisjoni üles riigilõivu muutmisega mitte kiirustama, kuulama ära seotud organisatsioonid, analüüsima otsuse mõju põhjalikumalt ja tegema alles peale seda kaalutletud otsuse. Korralik ettevalmistus ja läbimõeldult tegutsemine ei ole häbiasi.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles