ID-kaardi hankes jäi sõelale kolm ettevõtet

Aivar Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti ID-kaart
Eesti ID-kaart Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Politsei ja piirivalveamet esitas novembri lõpus kolmele ettevõttele ettepaneku osaleda hankes, mille tulemusel leitakse ettevõte, kes toodab Eestile ID-kaarte ja sellega seotud tarkvara hiljemalt aastast 2019.

Ameti hanke- ja lepingutalituse juhataja Kaia-Liisa Kadai sõnul jäid üldtingimused võrreldes varasemalt tühistatud hanke omadega samaks, kuid seoses e-identimise ja e-tehingute usaldusteenuste seaduse jõustumisega oli võimalik olla tehnilistes tingimustes selgesõnalisem.

«See annab meile võimaluse kirjeldada tellitavaid teenuseid täpsemalt. Hindamise puhul võetakse arvesse nii pakkumuse maksumust kui ka turvaelemente ning nende omavahelisi seoseid. Oluline on see, et pakkuja suudab pakkuda kohustuslikke ning ka innovatiivseid turvaelemente, mida ta hiljem suudab reaalselt teostada,» ütles Kadai Postimehele.

Pakkumuste esitamise tähtaeg on järgmise aasta jaanuarikuu lõpp. Uusi dokumente hakatakse välja andma hiljemalt alates 2019. aastast. Seni on politseil ID-kaardi tootmiseks leping Gemalto AG-ga.

Augustis tühistas kohus ID-kaardi hankes tehtud otsuse, millega PPA tunnistas edukaks Morpho S.A.S pakkumuse. Kohtuotsusega ei tühistatud hanget, vaid kohus ütles, et hankes määratud kriteeriumite alusel ei ole eduka pakkumuse välja valimine üheselt jälgitav.

PPA otsustas kohtuvaidluse jätkamise asemel tühistada ID-kaardihankemenetlus täismahus ning alustada läbirääkimisi uue hanke läbiviimiseks.

Kaia-Liisa Kadai sõnul kinnitas kohtuotsus seda, et ID-kaardi tootmiseks lepingu sõlmimist ei pea korraldama hankega. Lepingu saab sõlmida väljaspool riigihankeseaduse tingimusi nii, nagu seda on pikalt tehtud ja aastaid on lepingupartneriks olnud üks ettevõte.

«Ka pärast kohtuvaidlust on PPA seisukohal, et parimate tingimustega lepingu saab sõlmida vaid juhul, kuid tagatud on konkurents, mistõttu oleme läbi viimas uut riigihanget,» selgitas Kadai.

«PPA jaoks on esmatähtis, et ID-kaartide tootmine Eestis jätkuks. Kuni 2017. aasta lõpuni on politseil ID-kaardi tootmiseks leping Gemalto AG-ga. Vajadusel jätkab Gemalto AG kaartide tootmist ka 2018. aastal. 2019. aastast jätkab ID-kaartide tootmist ettevõte, kellega PPA käimasoleva hanke raames lepingu sõlmib,» lisas Kadai.

Riik otsib lepingupartnerit, kes pakub kogu teenust ühtse tervikuna ehk vastutab nii kaardi plangi, kiibi kui ka dokumendi isikuandmetega sidumise eest. Selline lahendus tähendab, et riigil on ID-dokumentide valdkonnas üks kindel partner.

Eesti ostab selle riigihankega ID-dokumentide ja nendega seotud sertifikaatite tootmist aastatel 2018 kuni 2023. Viimased 15 aastat on neid teenuseid Eestile osutanud Švietsi firma Gemalto/Trüb AG koos Rootsi suurpankade ja Telia loodud ettevõttega AS Sertifitseerimiskeskus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles