Sõerd: uue maksupaketiga muutub kogu üksikisiku tulumaksu loogika (5)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Sõerd.
Aivar Sõerd. Foto: Peeter Langovits

Riigikogu rahanduskomisjoni liikme, reformierakonda kuuluva Aivar Sõerdi hinnangul on uue valitsuskoalitsiooni kavandatavad maksumuudatused ulatuslikud ning pööravad pea peale muu hulgas kogu üksikisiku tulumaksuloogika.

Eriti tuleks Sõerdi sõnul tähelepanu pöörata üksikisiku tulude maksustamisel astmelise maksuvaba miinimumi sisseviimisele. «Meil tuleb 500 astmelise maksuvaba miinimumi astet. Ühe astme samm või mõõt palgaskaalal on 1,80 eurot,» ütles Sõerd BNS-ile.

Tema sõnul on sellise süsteemi puhul üks suur probleem, et kuidas hakkab toimuma jooksev palgalt tulumaksu kinnipidamine, et millist tulumaksuvabastuse astet saab inimene kasutada.

«Sest astmelise miinimumi arvestus on aastapõhine,» märkis Sõerd, lisades, et näiteks ka dividenditulu võetakse arvesse astmelise tulumaksuvaba miinimumi määramisel.

«Kui inimene teenib palka näiteks 1200 eurot kuus ja tal on justkui õigus kasutada 500 eurot kuus maksuvaba miinimumi, kui nüüd see inimene on ostnud Tallinna börsilt Olympicu akstiaid ja saab aasta lõpus ka dividendi, siis see tuleb ka arvesse maksuvaba miinimumi määramisel ja inimene võib kaotada selle maksuvaba miinimumi ja peab suure summa tulumaksu tagasi maksma,» rääkis Sõerd.

«Tegelikult muutub kogu meie senine üksikisku tulumaksu loogika. Kui praegu saavad inimesed reeglina tuludeklaratsiooni esitamise ajal tulumaksu tagasi, siis nüüd hakkab olema vastupidi, reeglina tuleb juurde maksta,» rääkis ta.

Paljudes riikides, kus on astmeline tulumaks, ei pea inimene Sõerdi sõnul ise mõtlema, millist maksuvaba tulumaksumäära jooksvaks kinnipidamiseks rakendada, selle arvestab välja maksuamet, mis ütleb palju see aasta keskmine määr võib olla, või määratakse see mulluse tuludeklaratsiooni järgi.

«Eelnõus see regulatsioon täielikult puudub, kas see on täielikult ära unustatud või ei jõutud selle peale mõelda,» ütles Sõerd, märkides, et «praegusel kujul kogu see masinavärk või monstrum ei hakka tööle.»

Plaanitud muudatustega sätestatakse maksuvaba tulu regresseeruvana ehk alates teatud tulutasemest vähenevana. 500 eurot on maksuvaba tulu kuni 1200 euro suuruse maksustatava kuusissetuleku korral. Vahemikku 1201–2099 eurot kuus jääva tulu puhul väheneb maksuvaba tulu järk-järgult ühtlaselt ning alates 2100 euro suurusest tulust maksuvaba tulu kasutamise õigus puudub. Maksuvaba tulu arvestamisel võetakse arvesse aga ka näiteks dividenditulu.

Kui inimene on saanud aastas näiteks 9600 eurot palgatulu, 12 000 eurot dividende Eesti äriühingult ja 3600 eurot dividende välisriigi äriühingult, siis loetakse tema tuluks 25 200 eurot, mis tähendab, et tal ei teki õigust maksuvaba tulu kasutada. Seejuures võetakse tulumaksuga maksustamisel arvesse aga üksnes palgatulu 9600 eurot.

Riigikogu rahanduskomisjon arutab esmaspäeval tulumaksuseaduse ja sotsiaalmaksuseaduse muutmise seadus, mis käsitleb töötajate tervisekulutuste erisoodustusi. Sellele lisaks arutab komisjon uue koalitsiooni maksumuudatuste paketti, mis on vormistatud rahanduskomisjoni poolse muudatusettepanekuna tervisekulutuste erisoodustusi käsitlevale eelnõule.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles