Riigikontroll: Rootsi keskpank ja finantsinspektsioon magasid Balti riskid maha

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi Riksbank
Rootsi Riksbank Foto: SCANPIX

Rootsi keskpank Riksbank ja finantsinspektsioon alahindasid pankade Balti riikidesse laienemise mõju Rootsi finantssüsteemile, vahendab Rootsi E24 riigikontrolli auditit.

«See on hea audit, kus tuuakse välja peamised finantskriisi õppetunnid,» tunnistas Rootsi finantsinspektsiooni (FSA) kommunikatsioonijuht Jonathan Holst.

Auditi kohaselt oli piisavalt varakult näha, et Balti riikidega seotud riskid suurenevad. Piirkonnaga seotud laenude maht kasvas 2005.-2007. aastal Eestis, Lätis ja Leedus olenevalt riigist 40-70 protsenti. Läti pealinnas Riias kinnisvarahinnad kolme aastaga neljakordistusid, palgakasv oli 20-30 protsenti ning riigis oli fikseeritud vahetuskurss. Vaatamata kõigele arvati, et riskidega suudetakse hakkama saada.

Regulaatorid ehk keskpank ja finantsinspektsioon peaksid kriisist õppima, et riske tuleb kriitilisemalt hinnata ja nende tekkimisel aktiivsemalt sekkuda, tõdetakse auditis.

Auditi hinnangul ei pööranud keskpank ja finantsinspektsioon piisavat tähelepanu likviidsusriskile ning sügava majanduslanguse võimalusele.

Auditi kohaselt ei olnud nn stressitestides kasutatud sobivat metoodikat. Nii tuginesid testid küll sügava majanduselanguse võimalusel Balti riikides, kuid eeldusel, et pankade teised turud jäävad langusest puutumata. Riigikontroll nimetab sellist stsenaariumi absurdseks ning mõistlik oleks olnud kasutada teste, kus Balti riikide probleemid on seotud kogu maailma haarava majanduslangusega.

Holst tõdes, et riske alahinnati. «Pangad olid maksujõulised ning uskusid, et neil on piisavalt kapitali, kuid keegi ei ennustanud selliseid finantsriske ning nende tagajärgi,» lausus Holst.

Ka riigikontroll tõdeb auditis, et maailmas ei suudetud finantskriisi ulatust prognoosida ning ka stressitestid peegeldasid üldlevinud arvamust.

Riigikontroll kinnitab aruandes, et vastutavate regulaatorite ülesanne on õigeaegselt probleemide teket märgata ning nende probleemide mõju vähendamiseks õigel ajal ebapopulaarseidki otsuseid vastu võtta.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles