Kinnisvaraärimehe terav vastus Noobile: odav alkohol ei ole Eesti majanduse tugisammas (2)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õlu.
Õlu. Foto: SCANPIX

1Partner Kinnisvara partner Tanel Tarum teatas pressiteate vahendusel, et A. Le Coqi juhi Tarmo Noobi alkoholi aktsiisitõusu vastane kampaania sisu on üles ehitatud vastutustundetult ja rumalalt.

A. Le Coqi õlletehase juht kirjutas täna Ärilehele saadetud kommentaaris, et uue valitsuse õlleaktsiisi tõstmise plaan on liivakastimäng majandusega, mille tagajärjel kaovad tuhanded töökohad.

Tarum on Noobi väljaütlemise suhtes aga väga kriitiline.

«Vastutustundetu ja otseselt loll jutt on rääkida, nagu oleks kogu Eesti majanduse mootor odav õlu, mille hinnatõusuga kaovad «tuhanded töökohad, turistid ja suur hulk raha».

Tanel Tarumi sõnul on riigil napsust palju olulisemaid hoobasid, millega töökohti hävitada või tekitada.

«Teoreetiliselt peaks Noobile tulema kliente juurde, kui tulumaksuvaba miinimum tõuseb ning tarbimisse jääb rohkem raha,» ütles Tarum.

«Selge see, et majanduse hävimisega ähvardatakse ainult selleks, et oma äri kaitsta. Kui kommunikatsioonis kasutatakse hirmutamist, olgu selleks siis aktsiis, vasakpööre või sõda, siis näitab see tegelikult vaid sisuliste ideede puudust,» ütles Tarum.

«Turg muutub pidevalt ning nii õlle-, kinnisvara-, kui meediaärimehed peavad hakkama saama. Ei saa ühe sektori majandushuvisid esiplaanile tõsta. Joomise reklaamimise ja kättesaadavuse piiramisel on ikka positiivsed majanduslikud ja sotsiaalsed tagajärjed, mitte vastupidi, nagu härra Noop väidab.»

Uus valitsuskoalitsioon tõstab õlleaktsiisi määra järgmise aasta juulist 65 protsenti 13,7 sendini liitrist, aastaks 2020 tõuseb aktsiis 2016. aastaga võrreldes 166 protsenti ehk enam kui kaks korda 22,09 sendini.

Kui senimaani on õlle- ja viinaaktsiisi vahe püsinud stabiilselt samal tasemel, siis plaanitava maksupoliitikaga väheneb senine aktsiiside vahekord märkimisväärselt.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles