USA tulevane rahandusminister teenis finantskriisi pealt sadu miljoneid dollareid

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Steven Mnuchin.
Steven Mnuchin. Foto: Mike Segar/Reuters/Scanpix

USA järgmise presidendi Donald Trumpi poolt uueks rahandusministriks nimetatud Steve Mnuchin teenis finantskriisi pealt sadu miljoneid dollareid, ostes koos teiste investoritega üles pankrotistunud suurpanga IndyMac, kirjutab Wall Street Journal.

IndyMac oli üks neist pankadest, mis läks finantskriisi ajal riskantsete laenude põhjustatud kahjumite tõttu põhja. USA finantsregulaatorid võtsid IndyMaci 2008. aasta suvel üle, kuus kuud hiljem ostis Mnuchin panga koos oma investeerimispartneritega üles. Tehinguga teenis ta Wall Street Journali andmetel sadu miljoneid dollareid kasumit.

2008. aasta juulis IndyMaci üle võtnud föderaalamet FDIC prognoosis pangale kuni kaheksa miljardi dollari suurust kahjumit, mistõttu otsiti investoreid, kes panga omakorda üle võtaks ja riskid maandaks. FDIC jaoks oli oluline tegutsemise kiirus, kuna samal ajal oli ette näha veel mitmete teiste pankade kokkukukkumist.

Rahandusministriks järgmiseks saav Mnuchin nägi olukorras võimalust ning tõi kokku Wall Streeti tippinvestorite tiimi. Sinna kuulusid näiteks riskikapitalist John Paulson, miljardärist spekulant George Soros, tehnoloogiaettevõtja Michael Delli investeerimisfirma ning mitmed endised Goldman Sachsi tippjuhid. Üheskoos võeti pank umbkaudu 1,5 miljardi dollari eest üle, tehingu tingimuste järgi pidi FDIC kaitsma ostjaid mitme aasta jooksul suurkahjumite eest (investorid pidid katma esimesed 20 protsenti kahjumitest, valitsus ülejäänud 80 protsenti). Panga juhtimise eest hakkas vastutama Mnuchin.

Seejärel viidi IndyMaci teatud varad ja kohustused üle uude panka nimega OneWest, mis avas uksed 2009. aasta märtsis. OneWest hakkas kiirelt kasvama, ostes FDIClt üles mitmete teiste USA läänerannikul asuvate väiksemate pankade varad, laenud ja deposiidid.

2014. aastal ostis OneWesti 3,4 miljardi dollariga üles CIT Group, Wall Street Journali andmetel teenis USA tulevane rahandusminister sellega sadu miljoneid dollareid.

Mnuchin alustas oma karjääri investeerimispangas Goldman Sachs, kus ta töötas 17 aastat. 1999. aastal läks pank börsile, millega Mnuchin teenis ka oma esimesed miljonid. Kolm aastat hiljem otsustas ta luua investeerimisfirma Dune Capital Management. Lisaks muudele investeeringutele on ta aktiivselt tegev ka filmitööstuses, näiteks on ta rahastanud kassahitte «Avatar», «Mad Max: Fury Road» ning «Suicide Squad».

Mnuchin oli USA presidendiks valitud Trumpi valimiskampaania finantsjuht, tema rahandusministriks nimetamine avalikustati eile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles