Türgi limpsab keelt Eesti tõuloomade järele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi lipp
Türgi lipp Foto: SCANPIX

Viimastel aastatel on kasvanud Eesti ja Türgi vaheline kaubandus põllumajanduse vallas, põllumajanduse ekspordist moodustas tõuloomade müük mullu pea 95 protsenti.

«See on suureks tunnustuseks Eesti tõuaretusele, sest Türgi huvi meie loomade vastu on mitu korda suurem, kui me rahuldada suudame,» rääkis põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder. «Euroopa Liidus on mõni üksik riik, kelle loomadele Türgi valla on,» lisas ta.

Türgi põllumajandusministri Mehmet Mehdi Ekeri kinnitusel sai Eesti ja Türgi põllumajanduskoostöö alguse juba paari aasta eest. Toona ostis Eesti Türgist köögi- ja puuvilju, kaubanduse tasakaalustamiseks otsustas Türgi hakata Eestis tõuloomi sisse ostma ning mullu eksporditi põllumajandusministeeriumi andmetel Türki kariloomi 40 135 000 krooni eest. Ekeri kinnitusel lähevad Eesti loomad nii toiduks kui ka tõuaretuseks.

Lisaks on Eesti ja Türgi allkirjastanud koostöölepingu, kus Türgi loodab muu hulgas saada osa Eesti kogemusest Euroopa Liiduga liitumise tingimuste täitmisel ning põllumajanduse tootlikkuse suurendamisel.

See, et kliima ja kasvatatavad sordid on väga erinevad, Ekeri kinnitusel koostööd ei sega, kuna Eestilt loodetakse abi saada just tehniliste teadmiste vallas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles