Maailma tehnoloogiapealinna transpordisüsteem langes lunarahahäkkerite küüsi

Aivar Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
San Francisco tramm
San Francisco tramm Foto: John Kraus/picture alliance / moodboard

Maailma inoovatsiooni- ja tehnoloogiakeskuse San Francisco transpordisüsteem ei pidanud vastu häkkerite tegevusele, mille tagajärjel said kõik reisijad sõita eile tasuta.

Nimelt seiskus linna transpordisüsteemi teenindavate arvutite tegevus ja nende ekraanile ilmus häkkerite teade «You Hacked, ALL Data Encrypted. Contact For Key(cryptom27@yandex.com)ID:681 ,Enter“. Kokku on selliseid arvuteid võrgus 2000 ringis.

Häkkerid esitatsid kusjuures ka lunarahanõude suurusega 100 bitcoini, ehk umbes 66 000 dollarit, teatab BBC.

Just seetõttu otsustasid transpordisüsteemi eest vastutajad ettevaatusabinõuna sulgeda kõik võrgus tegutsevad piletimüügimasinad. Trammid, rongid ja bussid ise jätkasid tõrgeteta sõite, kuid reisijatel lubati nendel viibida pileteid ostmata.

Yandex on teatavasti Venemaa internetiettevõte, mis pakub e-posti ja sotsiaalmeediateenuseid. Linna transpordisüsteemi agetuuri pressiesindaja kinnitusel klientide andmed häkkerite käsutusse ei sattunud.

Häkkerid andsid lunarahanõude täitmiseks linnavõimudele aega ühe ööpäeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles