Vene rikkur teenis esimese miljoni läbi Eesti metalli vedades

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oleg Deripaska
Oleg Deripaska Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Üks maailma rikkamaid inimesi Oleg Deripaska rääkis Bloombergile, et teenis oma esimesed miljon dollarit metalli läbi taasiseseisvunud Eesti Euroopasse vedades.

Maailma suurimas alumiiniumifirmas Rusal 47,4-protsendilist osalust omav ärimees alustas ettevõtluskarjääri 1991. aastal kasutades ära Nõukogude Liidu varisemisest tekkinud kaost. Ta lõi VTK-nimelise ettevõtte, mida juhtis ülikooli kõrvalt. «Esindasin mõnda firmat, mis müüsid ja ostsid materjale,» ütles ta.

Praegu 43-aastane metallimagnaat Deripaska teenis esimese miljoni oma teise tehinguga. Ta ostis terast Vene hindadega ning müüs selle läbi Eesti maailmaturuhinna eest maha, kirjutab Bloomberg.

«See oli Nõukogude Liidu järgne reaalsus. Paberil oli üks süsteem, reaalsuses täielikult teine. Saatsid lihtsalt kauba Eestisse ja sealsest sadamast kauplesid kogu maailmaga,» kirjeldas ta.

Oma kiiresti teenitud rikkuse investeeris ärimees Sayanogorsk-nimelisse alumiiniumitehasesse, mis asus Lõuna-Siberis. 1992. aastal alustas Venemaa riigifirmade erastamisega. Deripaska ostis kokku piisavalt palju aktsiaid ning tõusis ettevõtte suurimaks aktsionäriks. 1994. aastal, 26-aastaselt sai ta firma juhiks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles