Vaata, kuidas Repinski ennast õigustas

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Värske maaeluminister Martin Repinski teeb täna kell 14 pressikonverentsi, et vastata Konju kitsefarmiga seotud küsimustele.

Pressikonverents toimus maaeluministeeriumis. Postimees tegi sellest otseülekande.

Pressikonverentsil kinnitas Repinski, et tema ei tea, mis on Konju talu majandusaasta aruandes kirjas, kui palju on inimesed palka saanud või kui palju tegelikult ikkagi inimesi tööl olnud on.

Repinski hinnangul oli oktoobris farmist tööl 10 inimest, raamatupidamise andmetel aga ainult 3 ja neist ainult 2 olid saanud nigelat töötasu. 

«Tegevjuhid on vahetunud, mõned said hakkama paremini mõni halvemini,» rääkis Repinski, kes enda sõnul pole talu juhtimisega viimased kaks aasta seotud olnud.

Kuna farmi juhtimine poliitika tegemist kõrvalt käib talle ilmselt üle jõu, otsustas Repinski ka ennast ettevõtte juhtimisest täielikult taandada. « Osalus jääb alles, aga juhtimisega ma ei hakka enam üldse tegelema.»

«Kõik liigub selles suunas, et veebruariks oleksid kõik võlad tasutud ja et ettevõte saaks puhtalt edasi toimetada,» rääkis põllumajandusminsiter.

«Tunnistan, et mina vastutan juhatuse liikmena kõige eest, mis on seotud ettevõtetega, kus ma siiamaani olen või olin juhatuse liige,» rääkis ta samas.

Repinski tunnistas, et on liiga vähe suhelnud partnerite ja töölistega. «Konju kitsefarmil on makseraskusi ja finantsprobleeme, tänase päeva seisuga on meil ka maksmata kohustusi,» tõdes ta.

Lisaks tegevjuhtide kehvale tööle on Repinski sõnul makseraksustes süüdi ka põllumajanduse nigel seis ning viivitused arvete maksmisega on sektori ettevõtetes täiesti tavalised.

Ühtegi numbrit ta pressikonverentsil avaldada ei soovinud. «Ettevõtjana on mul kohustus hoida ärisaladust, kohustus vastutada oma tööliste, klientide ja partnerite eest,» rääkis Repinstki ja lisas, et seepärast ei saa ta ka avaldada  partnereid, kes Hollandist pärit juustuga kauplesid.

Ka tööliste palku kommenteerides, kinnitas Repinski, et peab oluliseks konfidentsiaalsust. Lisaks ei peagi tegevjuht kõigega päris täpselt kursis olema. «Eesti energia juht ka ei tea, mis kõik aruandes kirjas on,» tõi ta paralleeli.

Seda, miks naabrid temasse kuigi soojalt ei suhtu selgitas Repinski järgmiselt.

«Ütlen ausalt, et nii palju kui olen kitsekasvatajatega suhelnud, siis ühelgi kitsekasvatajal ei ole naabritega häid suhteid. Kitsed ei ole sellised loomad, kes saavad kodus istuda. Tahavad alati välja minna.»

Sellel nädalal jõudsid meediasse mitmed süüdistused Martin Repinski Ida-Virumaal asuva Konju kitsefarmi tegevuse suhtes. Väidetavalt müüs Repinski Hollandist imporditud juustu enda toodangu pähe, rikkus jämedalt hügieenireegleid, tal on kahtlus ümbrikupalga maksmises ning ta ei hoolitse piisavalt loomade heaolu eest ja vassib nende arvuga.

Keskerakondlane Martin Repinski kommenteeris kolmapäeval Postimehe päevaintervjuus oma kitsefarmiga seonduvat. Repinski sõnul ei ole ta Hollandist toodud kitsejuustu kunagi müünud oma farmi toodangu pähe ning imporditud juustuga täitis ta kiireloomulisi otsetellimusi.

Repinski eitas väidet, nagu oleks Hollandist toodud juustu müüdud kauplustes tema oma farmi toodangu nime all.

Repinski rääkis, et ta on kolme aasta jooksul tellinud Hollandist juustu viis korda. «Arvestades, et kitsejuustu säilivusaeg on kolm nädalat, ei ole see isegi teoreetiliselt võimalik, et ma oleks kogu aeg müünud Hollandi kitsejuustu meie oma farmi toodangu nime all,» lausus ta.

Repinski eitas igasugust pettust mahetoodanguga ja kinnitas, et kõigil toodetel, millel on peal mahetoodangu märk, ongi mahetooted. Samas möönis ta, et kogu Konju farmi toodang ei ole mahe, aga nendel toodetel, mis ei ole mahetoodang, puudub ka mahetoodangu märgis. 

Repinski eitas väidet, justkui oleks ta maksnud oma töötajatele ümbrikupalka. Kommenteerides Eesti Ekspressis ilmunud helisalvestist, milles Repinski räägib töötajaga, kas viimane tohib võtta kassast 200 eurot, ütles uue valitsuse maaeluminister, et jutt käis avansist, mida töötaja palus.

Kommenteerides segadust Konju farmis olevate kitsede arvuga, ütles Repinski, et seal on umbes 600 kitse. «Meil on kaks objekti, kus me kitsi hoiame. Niinimetatud vasikalaudas on kuni kaheaastased noored kitsed. Põhikarjas on 300-350 kitse,» rääkis ta.

Peaminister Jüri Ratas ütles pärast ametisse astumist, et Repinski peab tõestama, et kolmapäeval ajalehes Eesti Ekspress tema kohta väidetu ei vasta tõele, kirjutab BNS.

«Ta peab avalikkust ja Eesti ühiskonda veenma ja näitama, et need asjad ei ole korrast ära nagu on väidetud,» ütles Ratas riigikogus ajakirjanikele. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles