Ministeerium: piimanduse puhul on probleemiks ekspordi struktuur

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tairo Lutter

Maaeluministeeriumi kaubanduse ja põllumajandussaadusi töötleva tööstuse osakonna juhataja Taavi Kandi sõnul on Eesti piimandustoodete ekspordi puhul tõsiseks probleemiks ekspordi struktuur, kuna töödeldud toodete eksport pole eriti muutunud. 

«Sõltumata erinevatest majandustsüklitest ja kriisidest on meie töödeldud toodete numbrid jäänud suht samaks, sõltumata headest või halbadest aegadest. See peaks meid tõsiselt muretsema panema,» rääkis Kand reedel Piimafoorumil.

Kuigi põllumajanduse ekspordi puhul on Kandi sõnul palju räägitud Vene kriisist ja selle mõjudest, siis enne kriisi olid mahud küll aasta-aastalt kasvanud, kuid kasv tuli suuresti toorpiima ekspordi kasvust. 

«Juustu ja kohupiima eksport on püsinud samas tempos. Kasv, mis oli enne Vene kriisi, oli suuresti saavutatud tooraine ekspordist, mis pole see, mille üle peaksime kokkuvõttes väga rõõmsad olema,» rääkis Kand. Jätkuvalt on kaks suurimat piimanduse eksporditurgu Läti ja Leedu. «Meil on õnneks pildile tulnud ühe rohkem Soome, ka Itaalia. Venemaa on sisuliselt pildilt kadunud,» ütles Kand. Jätkuvalt tuleb tema sõnul tegelda karjade arvukuse vähenemise ja piimahinna probleemidega. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles