Liviko: õlleaktsiisi tõus on osaliselt õiglane (5)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Janek Kalvi
Janek Kalvi Foto: Sander Ilvest

Liviko hinnangul on alkoholiaktsiiside tõstmine küll üldiselt negatiivne, kui positiivsena näeb firma lahja ja kange alkoholi aktsiiside vahe vähenemist.

«Ma toonitan, et alkoholiaktsiis võiks üldiselt väiksem olla, aga positiivne on see, kui aktsiiside vahe väheneb. Etanoolimolekul toimib ühtemoodi nii kange kui lahja alkoholi puhul,» ütles kange alkoholi tootja AS Liviko juhatuse esimees Janek Kalvi BNSile.

Kalvi sõnul ei ole päriselt tõsiseltvõetavad õlletootjate väited, nagu kukuks Eesti õllemüügimahud aktsiisitõusude realiseerudes 60 protsenti, kuna pool sisemaa käibest koliks Lätti ja kogu sadamakaubandus kaoks. Ta märkis, et kange alkoholi aktsiisimäära tõusud on Liviko hinnangul vähendanud käibeid selles segmendis umbes veerandi võrra.

Kalvi märkis, et kuigi aktsiisitõusud tõstaks lahja alkoholi piirikaubandust, on kange alkoholi puhul tema hinnangul see siiski suurem probleem, kuna kanget alkoholi on lihtsam transportida, see võtab vähem ruumi ning seda Lätist ostes on ostja võit seetõttu suurem.

Uus valitsuskoalitsioon tõstab õlleaktsiisi määra järgmise aasta juulist 65 protsenti 13,7 sendini mahuprotsendi kohta liitrist, ent aastaks 2020 tõuseb aktsiis 2016. aastaga võrreldes 166 protsenti ehk enam kui kaks korda 22,09 sendini.

Võrdlusena on kange alkoholi, näiteks viina etanoolisisalduse aktsiisimäär ühe mahuprotsendi kohta liitris kavandatud juba kehtiva seaduse järgi tõusma 2018. aastal 26,28 sendini, 2019. aastal 28,91 sendini ja 2020. aastal 31,8 sendini.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles