Prognoosi kohaselt kaotab Läti seoses Brexitiga 52-56 miljonit

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brexit.
Brexit. Foto: JOHN MACDOUGALL/AFP

Läti on vaadelnud erinevaid stsenaariume, mis võivad järgneda Ühendkuningriigi lahkumisele Euroopa Liidust ning kõige tõenäolisema prognoosi järgi väheneb Euroopa Liidu toetus Lätile 52-56 miljoni euro võrra 2019. ja 2020. aastal.

Läti välisminister Edgars Rinkevičs ütles Seimi Euroopa asjade komisjonile, et Läti on valmistanud ette riikliku seisukoha kaitsmaks oma huvisid Euroopa Liidu ja Ühendkuningriigi läbirääkimistel viimase liidust lahkumise protsessis.

Brexit hakkab mõjutama Läti eelarvet 2019. aastal, kui Ühendkuningriik lõpetab EL-i eelarvesse maksete tegemise ning teised liikmesriigid peavad seda kompenseerima hakkama. Selle prognoosi kohaselt suurenevad Läti maksed EL-i eelarvesse 32 protsenti ehk 80-83 miljonit eurot aastas ning EL rahastus Lätile jääks muutmata.

Vastavalt teistsugusele prognoosile, mida Läti välisministeerium peab kõige tõenäolisemaks, väheneb EL-i eelarve umbes viis protsenti ehk Ühendkuningriigi osaluse suuruses. Eelarvekulusid kärbitaks vastavalt, mis vähendaks Läti rahastust 52-56 miljonit eurot 2019. ja 2020. aastatel.

Kolmanda stsenaariumi kohaselt jääks ühenduse eelarve 1 protsendile EL-i sisemajanduse koguproduktist, kuid see vähendaks eelarvet veel enam, mis tähendaks, et Läti rahastus väheneks 177-200 miljonit eurot aastas.

Prognoosidesse ei ole sisse arvestatud teisi otseseid või kaudseid majanduslikke mõjusid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles