Trumpi kõne Apple’i juhile: Tim, too tootmine koju

Aivar Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA presidendiks valitud Donald Trump
USA presidendiks valitud Donald Trump Foto: businessinsider.com

USA järgmine president Donald Trump pidas maha telefonivestluse  tehnoloogiahiiu Apple'i juhi Tim Cookiga ja tegi ettepaneku tuua selle seadmete tootmine Aasiast Ameerikasse.

«Tim, tead, tõeline saavutus oleks mulle see, kui Apple ehitaks ühe suure tootmistehase USAsse, või palju tehaseid. Selle asemel, et minna Hiinasse, minna Vietnami või kuhu te lähetegi, valmistage oma tooteid siinsamas,» kõlasid Trumpi sõnad Apple'i juhile.

«Ma saan sellest aru,» oli Cook'i vastus. Vähemalt väitis seda Trump ise intervjuus New York Timesile.  

Tootmise tagasitoomine USAsse oli Trumpi üks valimiskampaania lubadustest. Samas poleks see sugugi kerge samm, kuna lisaks Hiinas valitsevatele madalatele tööjõukuludele on sealtkandist pärit ka kõik seadmete komponendid – kõigi nende importimine USAsse üksnes komplekteerimise eesmärgil tõstaks mobiilide tootmiskulud vähemalt kahekordseks.

Arvatakse, et ühe 649-dollarilise jaemüügihinnaga iPhone 7 omahind on praegu 224,8 dollarit.

Trump lubas samas Cookile suuri maksusoodustusi ja regulatsioonide leevendusi neile, kes oma tootmise USAsse tagasi toovad.

Nii Apple kui Motorola on proovinud oma seadmeid varem USAs toota, kuid sellest peagi loobunud. Motorola müüdi selle asemel hoopis Hiina tehnoloogiahiiule Lenovole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles