Repinski tekkinud võlgadest: põllumeestel ongi praegu keerulised ajad (2)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Värske maaeluminister Martin Repinski Jüri Ratase valitsuse esimesel koosolekul Stenbocki majas.
Värske maaeluminister Martin Repinski Jüri Ratase valitsuse esimesel koosolekul Stenbocki majas. Foto: Jaanus Lensment

Kolmapäevane Eesti Ekspress, mis seadis kahtluse alla värske maaeluminister Martin Repinski ärivõtted talle kuuluvas Konju kitsefarmis, reastas ka loetelu tema võlgadest, mille hinnanguline maht läheneb 8000 eurole. Minister ise ütleb, et tema äriline olukord peegeldab paljuski seda, millises olukorras on Eestis täna terve rida põllumehi.

«Ma ei ole kunagi eitanud ettevõtte raskusi ja niipea kui võimalik, püüan kõik võlgnevused likvideerida,» ütles keskerakondlasest maaeluminister võlgade osas, mis tal on tekkinud seoses Ida-Virumaal Toila vallas asuva Konju kitsetalu pidamisega. 

Eile meediaväljaannetele saadetud pressiteates ütles Repinski, et Eesti Ekspressi artikkel sisaldas temale kuuluva Konju talu tegevuse kohta valeväiteid ning tugineb valeinfole, mida väljaandele andsid endised töötajad, kellel on ettevõttega olnud konflikt. Küll ei eitanud ta, et Konju talul on olnud ja on hetkel mõningaid maksmata arveid.

Eesti Ekspressi andmetel on Repinskil näiteks võlg riigi ees kahe ettevõtte peale kokku 1576 eurot, kommunaalteenuste eest on Julianus Inkassole vaja maksta 3555 eurot, põhupallide eest Sigwar OÜ-le 250,88 eurot, tehnika eest Jatiina OÜ-le 361,28 eurot ning käibemaksuvõlga tal Kuremäe Ehitus OÜ ees 1784 eurot.

Repinski on olnud ka üks nendest riigikogulastest, kelle saadikupalk möödunud aastal arestiti. «Eelmise aasta suvel minu konto ühe kütusearve tõttu tõepoolest arestiti, kuid tänaseks olen selle võla tasunud. Selgituseks veel nii palju, et kuna olin oma firma käendaja, siis kohtutäitur arestis minu kui eraisiku arve,» põhjendas värske minister Postimehele.

Samas toonitas ta, et kui vaadata üldises plaanis, siis ei ole ta ainus põllumees, kelle on keeruliste aegade tõttu võlad tekkinud. «Paljud neist on sunnitud võlgu võtma ning äärmisel juhul laenu oma varaga käendama. Kui nad laenu tagasi maksta ei suuda, kasvab nende võlg kordades,» kirjeldas värske minister. 

Eilne Ekspressi artikkel väitis muuhulgas, et Repinski turustab osalt Hollandist toodud juustu Eestis toodetu sildi all, kuid Konju kitsetalu omanik ütles Postimehe päevaintervjuus, et Hollandist tellitud kitsejuustu kasutas ta vaid eritellimuste täitmiseks ning Eesti poodides seda Konju talu sildi all müügil ei ole. 

Viimase kolme aasta jooksul tõi ta Hollandist kitsejuustu viiel korral ning kogused jäid 50 kuni 200 kilo vahele. «Ma ei oska täpselt välja tuua, mitu purki nende pakendamiseks kulus, sest suurte koguste puhul räägime me rohkem ämbrite kaupa turustamisest,» märkis Repinski Postimehe küsimusele, kuidas seda juustu pakendati ja realiseeriti. 

Ka ei olnud ta nõus välja tooma, kui suur on selle kõrval Konju talu enda kitsepiimast toodetud juustu maht võrreldes nende kogustega, mis ta Hollandist on toonud. «Ma hea meelega ei avaldaks neid andmeid, sest see kahjustaks minu ettevõtte konkurentsivõimet,»lausus Repinski.

Loe lisaks:

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles