Brexiti pooldajad ei usu eile avalikustatud süngeid majandusprognoose

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brexiti-vastane eksponeerimas oma seisukohta.
Brexiti-vastane eksponeerimas oma seisukohta. Foto: Yui Mok/PA Wire/Scanpix

Briti konservatiivide partei euroskeptiline tiib leiab, et eile sõltumatu valitsusameti Office for Budget Responsibility (OBR) poolt kärbitud majandusprognoosid on liiga pessimistlikud, kirjutab Bloomberg.

Euroopa Liidust lahkumist pooldanud politikud ja ökonomistid osutavad sellele, et kuigi eelmine rahandusminister George Osborne väitis enne juuni lõpus toimunud referendumit, et Euroopa Liidust lahkumise otsus toob endaga kaasa pika majandussurutise, on majandusnäitajad seni prognoose selgelt ületanud.

«Meile on järjest ennustatud õudu ja hukatust ning ma lihtsalt ei usu seda,» ütles Brexitit pooldanud konservatiivist parlamendiliige Kwasi Kwarteng. «Nende senised ennustused ei ole olnud just kõige täpsemad. Ma ei võta neid eriti tõsiselt,» lisas ta.

Nimelt prognoosib OBR järgmiseks aastaks vaid 1,4 protsendist majanduskasvu, samas kui eelmine hinnang oli 0,8 protsendipunkti kõrgem. Tänavuse aasta majanduskasvu prognoos kärbiti 2,1 protsendilt kahele protsendile, 2018. aasta prognoos 2,1 protsendilt 1,7 protsendile, 2019. aasta majanduskasvu 2,1protsendine prognoos jäeti muutmata.

Endine rahandusminister Nigel Lawson, kes samuti pooldas Brexitit, ütles Bloombergile, et OBRi prognoos on ülemäära ettevaatlik ning sündmused näitavad, et Brexitit pooldanud majandusteadlastel on õigus.

«Need ametid on üritanud ennustada määramatusest tulenevat hävingut ka varem, mõned kuud enne referendumit ja selle ajal, mil teadmatus oli kõige kõrgemal tasemel,» ütles Brexitit pooldanud majandusteadlane Patrick Minford.

«Sellegipoolest pole praegu ühtegi märki selle majanduslikust mõjust. Seega on äärmiselt ebaloogiline prognoosida ebakindlusele toetudes ka edasist hävingut, samas kui pilt hakkab just hoopis selgemaks muutuma ning määramatus vähenema.»

Eile OBRi prognoosi tutvustanud rahandusminister Philip Hammond tunnistas, et tegu ei ole täppisteadusega.

«Kuna OBR ei saa ennustada ette, millistel tingimustel Suurbritannia Euroopa Liiduga (liidust lahkumise osas, toim) kokku lepib, siis praeguse seisuga näeme me, et referendumil langetatud otsus tähendab seda, et järgnevatel aastatel kasvab majandus 2,4 protsendipunkti aeglasemalt kui muidu (referendumi teistsuguse tulemuse korral, toim),» ütles ta.

Office for Budget Responsibility (OBR) on 2010. aastal Briti valitsuse poolt loodud nõuandev amet, mis ei allu ühelegi ministeeriumile. Selle ülesandeks on sõltumatute majandusprognooside pakkumine, millega arvestatakse riigieelarvete koostamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles