Roben: suurim probleem on riigihanked

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merko Ehituse juht Tiit Roben.
Merko Ehituse juht Tiit Roben. Foto: Peeter Langovits

Merko Ehituse juhatuse esimehe Tiit Roberi sõnul on Eesti ehitusturu suurimaks probleemiks endiselt  maksumaksja raha eest korraldatavad hanked, nende kvaliteet ja jätkuvad «minemajalutamised.»

«Selliseid projekte, kus ehitajal oleks majanduslikult kasulik poole pealt lahkuda on kõigil ettevõtetel, kuid kõik seda JOKK võimalust ei kasuta,» ütles Roben.

Merko Ehituse juht tõi välja Porkuni kooli ehituse näite, kus ettevõte sai ehituse lõpuniehitamisega ligi 1,3 miljonit eurot (20 mln krooni) kahju.

Robeni sõnul saavad ehitusfirmad täna enamuse töödest riiklikelt  tellijatelt,  kes tajuvad ehitajate keerulist olukorda ja saavad seeläbi muuta hankedokumendid vägagi tellija keskseks.  «Tihtilugu on õigused ja kohustused  proportsioonist väljas. Riskid üritab tellija suruda ehitajale, olgu need siis tulenevalt puudulikust projektdokumentatsioonist või energia, metalli, bituumeni ja kütuse prognoosimatult tõusvast hinnast. Olen siin nõus Ehitusettevõtjate Liidu positsiooniga, et hangete ettevalmistus ja kvaliteet on kasvav mure ja sealt saavad paljud hilisemad probleemid tegelikult alguse,» sõnas Roben.

Eelmine aasta oli Robeni sõnul murdeline, sest Eesti turule sisenesid väga agressiivselt sisenenud Läti ehitusfirmad. Läti ettevõtted on võitnud Eestis mitmeid suuri avalikke hankeid, samas on Merko olnud Lätis – Leedus rohkem eratellijate ja oma arendusprojektide tegija. Robeni sõnul on Merko 2011. aasta selge prioriteet muutuda töövõtjaks ka Läti ja Leedu riiklikel tellimustel, mis tihendaks konkurentsi ka neis riikides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles