Uuring: Eesti on Euroopa Liidu kõige optimistlikum riik (1)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti lipp
Eesti lipp Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Euroopa ühe suurima krediidianalüüsifirma Intrum Justitia hiljutisest raportist selgub, et eestimaalased näevad oma laste majanduslikku tulevikku Euroopa Liidu liikmesriikide elanikest kõige optimistlikumalt, vahendab Quartz.

Õigemini, Eesti elanikud on Euroopa Liidus oma laste majanduslike väljavaadete prognoosimisel kõige vähem pessimistlikud. Vaid neli protsenti eestimaalastest arvavad, et nende järeltulijad elavad majanduslikult kehvemates tingimustes kui nad ise. Helgetes toonides näevad tulevikku ka Taani ja Sloveenia elanikud, kus vastavad näitajad olid 9 protsenti ja 10 protsenti. Euroopa Liidu keskmine tulemus oli 18 protsenti.

Kõige sagedamini ennustasid oma lastele iseendaga võrreldes kehvemat majanduslikku tulevikku Kreeka (42 protsenti küsitletutest), Prantsusmaa (33 protsenti), Itaalia (32 protsenti) ja Hispaania (30 protsenti) elanikud. 

Võrdluseks, sarnane küsitlus viidi käesoleval aastal läbi ka USAs, kus rohkem kui pooled vastanutest olid kindlad, et nende järeltulijad nii head majanduslikku järge ei saavuta, kui nad ise.

Huvitava asjaoluna selgub Intrium Justitia raportist, et kuigi eestimaalased usuvad paremasse tulevikku, ei usu nad, et see võiks juba lähiajal saabuda. Vaid 17 protsenti vastanutest väitsid, et usuvad, et majandus on tõusuteel, samas kui Euroopa Liidu keskmiseks oli 20 protsenti. Näiteks Iirimaa elanikest uskusid majanduse paranemisse lausa 37 protsenti küsitletutest.

Eesti puhul märgitakse veel seda, et 73 protsendil küsitletutest on olnud elus periood, mil nad ei ole suutnud oma laenusid/võlgu tasuda. See on Euroopas üks kõrgemaid näitajaid. Samas väitsid vaid 16 protsenti küsitlusele vastanud eestimaalastest, et neil on ka praegu elus perioode, mil nad ei suuda oma võlakohustusi täita. See on Euroopa riikide seas üks madalamaid näitajaid.

Lisaks tuli küsitlusest välja, et iga teine eestimaalane väidab, et ta lapsed ei saa rahaliste võimaluste puudumise tõttu kodunt välja kolida nii vara kui nad sooviksid. See on Euroopa Liidus konkurentsitult kõige kõrgem näitaja.

Intrum Justitia raport koostati käesoleva aasta septembris 21 riigis läbi viidud veebiküsitluse abil, kokku osales selles 21 317 inimest. Eestis küsitleti vähemalt 1000 inimest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles