Repinski tahab kehtestada piimale miinimumhinna (21)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakondlasest Martin Repinskist saab uue valitsuse maaeluminister.
Keskerakondlasest Martin Repinskist saab uue valitsuse maaeluminister. Foto: Mihkel Maripuu

Tulevane keskerakondlasest maaeluminister Martin Repinski tahab uues ametis luua ekspordiagentuuri, muuta kohaliku toidu eelistamiseks riigihangete korda ja kehtestada piimale miinimumhinna.

«Esimene asi, mis mul plaanis on, on plaani koostamine,» rääkis Keskerakonna poolt maaeluministri kohale pakutud Martin Repinski täna ERRi hommikusaates «Terevisioon» oma esimeste sammude kohta, mida ta plaanib ministrina ette võtta. 

Nimelt tahab Repinski kolme nädalaga panna kokku tegevuskava, millest siis järgmise kahe ja poole aasta jooksul oma valdkonda juhib. «Ausalt öeldes, neid asju, mida on vaja teha, on väga palju, aga aega on väga vähe,» põhjendas esimest korda ministriportfelli kandev keskerakondlane. Kuigi koalitsioonileppega on juba kokku lepitud terve rida toetusi põllumeestele, on Repinskil lisaks terve rida ideid, mis ta tahab ellu viia. 

Muuhulgas tahab ta oma ametisoleku ajal luua üleriigilise ekspordiagentuuri. Repinski sõnul ei tähendaks see aga täiesti uue asutuse loomist, vaid pigem võetakse mingi olemasolev asutus ja korraldatakse selle töö ümber. Seejuures kavatseb minister kaasata ka mitte Eestist pärit spetsialiste. «Me peaksime võtma Eestit kui üht suurt firmat,» selgitas Repinski.

Ka on ta seda meelt, et riigiasutused võiksid edaspidi hakata eelistama kohalike tootjate toitu. «Selleks peab aga muutma riigihangete süsteemi – ja see on meil plaanis ka tegelikult,» kinnitas tulevane minister. 

Kuigi Repinski lisas, et on teadlik, et selliste reeglite kehtestamine läheb vastuollu ELi seadustega, siis võib selle sõnastada ka nii, et haiglad, vanglad, sõjaväebaasid ja koolid peaksid ostma toitu, mis on toodetud näiteks saja kilomeetri raadiuses. «Eelkokkulepe on olemas ja selles suunas me kindlasti töötame,» lausus ta.

Ka teeb Repinskile muret piimatootjate vähene koostöö, kus ta leiab, et jäme ots on ikkagi talunike endi käes. «Ma arvan, et üks asi, mis võiks aidata piimahinda – ma ei tea, kas see on üldse reaalne ja võib-olla ma tulevase ministrina ei peaks seda ütlema, aga ma ütlen ikka –, on see, samamoodi nagu pood ei saa kilekotte ilma miinimumtasuta müüa, võiks samamoodi miinimutasu kehtestada ka piimale,» pakkus keskerakondlane.

Ta märkis, et tal oli lausa piinlik vaadata, kui kilepiimahind oli alla 30 sendi liitri eest. «Nagu üks vana talunik, keda ma juba ammu tunnen, räägib kogu aeg – et majandus kasvaks normaalselt, peaks olema ühes hinnas piim, leib ja kütus,» sõnas Repinski. Samuti tahab ta üle vaadata maaeluministeeriumi kriisireageerimismehhanismid. «Siis, kui see seakasvatuskriis tuli, me selgelt nägime, et riik ei suutnud reageerida kiiresti ja piisavalt,» põhjendas Repinski.

Kuigi tulevane minister on ise tegelenud mõnda aega kitsekasvatusega, tunnistas ta, et kahe tooli peal istumiseks tal siiski piisavalt energiat ei ole. «Nüüd mul on uus juhtkond sinna (kitsekasvatusele – toim) välja valitud, nad asuvad tööle selle nädala lõpust ja siis ma olen vaba sellest,» rääkis keskerakondlane.

Vaata lähemalt ERRi videost.

Kommentaarid (21)
Copy
Tagasi üles