Valio võtab Lätis ja Leedus järjest suuremat osa turust

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valio Eesti Laeva meierei
Valio Eesti Laeva meierei Foto: Kristjan Teedema

Valio Eesti on 2016. aasta esimese üheksa kuuga tõstnud oma ekspordimahtu ligi üheksa protsenti, ennekõike on selle taga märkimisväärne aktiivsuse kasv Läti ja Leedu turgudel. Samas on Valio saanud jala ukse vahele ka Kreekas.

«Oleme hoogustanud müügitegevust lähiriikides, kus meie viimased uudistooted on saanud väga sooja vastuvõtu osaliseks. Tänu sellele on meie ekspordimaht Lätti ja Leetu on eelmise aasta esimese üheksa kuuga võrreldes kasvanud 26 protsenti,» rääkis Valio Eesti müügidirektori Mai Liivamägi. Ta lisas, et kaubavedu Lätti ja Leetu moodustavad sellega juba pea poole koguekspordist.

Tema sõnul mängib kõigil eksporditurgudel hetkel olulist rolli asjaolu, et tänavused hinnad on mullustele märkimisväärselt alla jäänud. «Seetõttu ei ole ekspordikäive mahuga samas tempos edenenud, kasvades üheksa kuuga mullusega võrreldes kuus protsenti. Esimesed positiivsed signaalid on aga pööranud piimatoodete hinnad kasvule, mida on eriti hästi näha vadaku puhul, mille hind on aasta alguse madalseisuga võrreldes kolm korda tõusnud,» lausus ta.

Valio Eesti ekspordidirektor Elar Olliku sõnul on suure mahuhüppe teinud ka Valio toodete eksport Kreekasse, kuhu on tänavu esimese kolme kvartaliga eksporditud 2015. aasta sama perioodiga võrreldes 66 protsenti rohkem.

Samuti on Valio saavutanud edu Belgias, kuhu on tänavu müüdud kuus korda rohkem toodangut kui möödunud aastal, ning Maltal, kus müük on kasvanud mullusega võrreldes kolm korda. «Lisaks on Valio ekspordi sihtriikide hulka väga hea turuna kerkinud Poola, kuhu Valio suutis pääseda turule Premium kategooria juustudega,» rääkis Ollik.

Valio tegevjuhi Maido Solovjovi sõnul iseloomustab Kreekat nõudlusest oluliselt madalam toorpiimaga omavarustatuse tase, mistõttu on Kreeka heaks ekspordi sihtriigiks mitte ainult Valiole, vaid ka teiste Euroopa piimatööstuste jaoks. «Hoolimata Kreeka suurest riigivõlast ning poliitilistest turbulentsidest on seal tugevaid ja heal majanduslikul järjel olevaid ettevõtteid, kellega koostööd teha, » ütles Solovjov.

Valio Eesti on üks suurimaid kohalikke piimatööstusettevõtteid. Peamiselt Kesk- ja Lõuna-Eesti farmide toorpiimast valmistatud Valio Eesti tooteid leiab ka Lätist, Leedust, Itaaliast, Rootsist ja Ameerika Ühendriikidest. Valio Eesti annab tööd rohkem kui 400 töötajale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles