Hiina pääses eile «jasmiinirevolutsioonist»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina politsei inimõigusaktivisti arreteerimas
Hiina politsei inimõigusaktivisti arreteerimas Foto: SCANPIX

Internetis levitatud üleskutsed eile Hiinas Lähis-Ida stiilis «jasmiinirevolutsioon» korraldada tõid kohale rohkem politseinikke ja ajakirjanikke kui potentsiaalseid protestijaid.

Nädalavahetusel ringlema saadetud anonüümkiri kutsus inimesi korraldama demonstratsioone 13 erinevas Hiina linnas.

Hiina tsensorid, kes Lähis-Ida rahvarahutuste kajastused üsna karmi kontrolli all on hoidnud, blokeerisid selle peale internetiotsingud sõnadele «Egiptus» ja «jasmiin».

Eile pärastlõunal kogunes Pekingi rahvarohkel ostutänaval Wangfujing McDonald'si ette umbes 200 inimest.

Enamik neist osutusid siiski tavalisteks poodlejateks, kelle meelitas ligi välismaa ajakirjanike ja telekaamerate hulk.

Veidi hiljem saabus kohale ka mitu bussitäit nii vormi- kui tavariietuses korrakaitsjaid, kes uudistajad eemale lükkasid. Kolm tsiviilriietes meesterahvast tuuseldasid noormeest, kes ütles oma nime olevat Liu.

25-aastane üliõpilane Liu ütles, et käis lihtsalt kahe sõbraga mööda poode. «Ma olen lihtne tavakodanik. Mille eest te mind kinni tahate pidada?» küsis ta.

Kohale oli tulnud ka käputäis valitsuse suhtes kriitiliselt meelestatud inimesi, kes hoidusid aga kõrvale ega üritanud kuidagi tähelepanu äratada.

Shanghais vedasid tsiviilriietes mehed minema neli protestijat, kes internetikutse peale linna Rahva väljakule saabusid. Rüselus tõmbas ligi suure rahvahulga. «Keegi kuulus inimene vist,» ütles üks pealtvaataja.

Kui protestijad lähedalasuvasse politseijaoskonda olid toimetatud, soovitasid korrakaitsjad rahval laiali minna.

«Minge ära koju telekat vaatama,» ütles üks.

Kuigi protestid hoogu sisse ei saanud, on aeg Hiinas siiski ärev.

Inimõiguslaste sõnutsi peeti kinni mitu advokaati, kes oli kogunenud arutama pimeda advokaadi Chen Guangchengi juhtumit, keda peetakse koduarestis idapoolses Shandongi provintsis ja keda olevat pekstud.

Mõnede aktivistide andmetel hoiatati neid eile meeleavaldustele ilmumast.

Laupäeval hoiatas Hiina president Hu Jintao Kommunistliku partei juhtkonda, et riigil seisab ees «ülespaisutatud sotsiaalsete rahutuste periood», mis pidavat panema proovile partei võimed olukorda stabiilsena hoida – kasvavale jõukusele vaatamata.

Hu kutsus seltsimehi ühtlasi üles «virtuaalset ühiskonda» paremini haldama. Jutt käis internetist.

Kuigi Hiinat ei ole tabanud Põhja-Aafrika ja Lähis-Idaga võrreldavad rahvarahutused, tunneb valitsus end siiski ebakindlast, kuna toiduhinnad on tõusuteel ning olukord eluasemeturul on pingeline.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles