Majanduseksperdid: Eestile võib sobida ka astmeline tulumaks

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Graafika: PM

Nii välismaiste kui ka kodumaiste majandus­ekspertide sõnul võib Eestile teatud tingimustel sobida ka astmeline tulumaks, kuid uisapäisa seda kehtestada poleks mõistlik.

«Üldiselt ei ole ühtlasel üksikisiku tulumaksu määral iseenesest mingit eelist,» ütles ökonomist Stuart Adam Londonis asuvast Fiskaaluuringute Instituudist, mis on Euroopa juhtivaid maksuanalüüside läbiviijaid.
«Arvan, et ühtlane määr paneb palju piiranguid sellele, kuidas valitsus saab tulusid ümber jaotada,» märkis ta.

Adam möönis, et ühtlase maksumäära eelis on lihtsus. «Tulumaksusüsteemi keerukus ei tulene aga mitte mitmest määrast, vaid maksueranditest ja -vabastustest,» lisas ta.

Just neist sõltub lisaks maksuastmetele see, kui progressiivne on maksusüsteem ehk mil määral kasvab inimese maksukoormus tema sissetulekute suurenedes.

Duaalne süsteem

Ka Eesti üksikisiku tulumaksu süsteem on ühtlasest maksumäärast hoolimata progressiivne, kuna tulumaksuvaba miinimumi tõttu läheb jõukamate inimeste sissetulekust maksudeks suurem protsent.

Adami sõnul valitseb majandusteadlaste seas üksmeel, et tulumaksusüsteemi progressiivsus vähendab motivatsiooni töötada ning sel viisil alandab majanduskasvu. Kas progressiivne tulumaksusüsteem seetõttu halb on, majandusteadlased aga öelda ei saa, lisas ökonomist.

Kui suure progressiivsusega maksusüsteem on hea, sõltub ühiskonna väärtushinnangutest – sellest, kui palju on inimesed valmis ohverdama majanduskasvu võrdsuse nimel.

Viimase väitega nõustus ka Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsiooni (OECD) maksu­ökonomist Bert Brys. «Aga üldiselt OECD soovitab laia maksubaasi madala määraga,» lisas ta.

Brysi sõnul tuuakse tavaliselt näitena hea üksikisiku tulumaksu süsteemiga riikidest Skandinaaviamaid, kus kehtib duaalne süsteem – palgatulu on maksustatud astmelise ja kapitalitulu ühtse määraga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles