Kabanov uuele valitsusele: olge maksumuudatustega ettevaatlikud (1)

Aivar Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarkvaraettevõtte Zero Turnaround asutaja Jevgeni Kabanov
Tarkvaraettevõtte Zero Turnaround asutaja Jevgeni Kabanov Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Loodava valitsuse maksumuudatuste soov on mõistetav, kuid selle realiseerimisega tuleb olla väga ettevaatlik, leiab Eesti edukaima start-up-ettevõte ZeroTurnaround juht ning mullune aasta ettevõtja tiitli omanik Jevgeni Kabanov.

«Minu kõige suurem murepunkt seoses plaanitavate muudatustega on see, et ei hakataks liiga suuri muudatusi tegema liiga kiiresti – see oleks väga valus. Eesti kogu maksukoormus on väga kõrge. Käibemaks, aktsiisid  – kaudsed maksud on väga kõrged. Kui neile lisada ka tulu- ja sotsiaalmaks, siis on kõrged ka palgamaksed,» ütles Jevgeni Kabanov Postimehele.

Kabanovi sõnul mõistab ta täiesti, et muudatusi on vaja teha ning ei tema ega nähtavasti teised ettevõtjad pole vastu sellele, et natuke raha ümber jagada.

«Me kõik tahame, et Eesti majandus kasvaks ja et ettevõtete elu ei läheks liiga raskeks. Ma ei saa öelda, et olen konkreetsete muudatuste poolt või vastu, ma loodan, et uus valitsus on ettevaatlik ja muudatused oleksid tasakaalus ning aeglased,» sõnas ta. «Ma loodan, et need on tasakaalus teiste muudatustega, ning kokkuvõttes maksukoormus ei suurene.»

Kabanovi sõnul on Eesti kuus aastat tulumaksu langetanud ja see on olnud päris suur muutus. Kui me teeme nüüd pöörde vastupidises suunas, siis sooviks ta, et ka see võtaks aega kuus kuni kaheksa aastat ja muudatused ei toimuks sõna otseses mõttes homme.

«Meie kõik arendajad on Eestis ja igast väljamakstud eurost läheb ligi 45  protsenti riigile. Maksud on kõrged ja loodan, et olukord palju halvemaks ei lähe,» lisas ta.

ZeroTurnaround on üks neist IT-ettevõtetest, mis on pidanud töötajaid tooma ka välismaalt. Praegu on kogu nende arendusmeeskond komplekteeritud.

Eri andmetel on valitsus kaalunud nii tulumaksu taastõstmist 26 protsendile kui astmelise tulumaksuvaba miinimumi kehtestamist viisil, kus 1200- ja enama brutopalga saajale tulumaksuvaba miinimumi enam ei eksisteeriks. Viimane tähendaks ligi 2,5-protsendist palgalangust kõigile, kelle palk on 1200 eurot ja enam.

ZeroTurnaroundis töötab ligi 170 inimest, asutatud on ettevõte aastal 2007 ning kaasatud on 15 miljoni euro ulatuses riskikapitali.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles